Οι συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν συµµέτοχοι στην κοινή προσπάθεια για να καταστεί ο βασικός κορµός ενός προοδευτικού αριστερού πόλου, λέει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η βουλευτής της Β1 Αθηνών και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του
ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζει για προγραµµατική και δυναµική αντιπολίτευση στη Βουλή, την κοινωνία, τους χώρους δουλειάς και τα κινήµατα.
Κυρία Ξενογιαννακοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, όµως συνέδραµε στο φορολογικό. Τι σηµαίνει αυτό για την ποιότητα της αντιπολίτευσής σας;
Ο λαός µάς έδωσε εντολή για προγραµµατική και δυναµική αντιπολίτευση. Στις περιπτώσεις που προτείνονται ρυθµίσεις σε θετική κατεύθυνση όπως το φορολογικό θα τις υποστηρίζουµε. Αντίθετα, στα σχέδια νόµου που θεωρούµε αρνητικά, όπως αυτό για το επιτελικό κράτος, θα εκφράζουµε τη διαφωνία µας, σε αντίθεση µε την ισοπεδωτική άρνηση της Ν∆ ως αντιπολίτευσης.
Στην Κουµουνδούρου λέτε πως τα πρώτα δείγµατα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη σάς ανησυχούν. Τι διαφορετικό περιµένατε;
Σίγουρα δεν είχαµε ψευδαισθήσεις για τη νεοφιλελεύθερη και δεξιά αντίληψη που θα είχε µια κυβέρνηση της Ν∆. ∆υστυχώς, όµως, δεν κρατούν καν τα προσχήµατα. Από τις πρώτες ηµέρες διορίσθηκαν κοµµατικά στελέχη ως γενικοί γραµµατείς, χωρίς διαδικασίες αξιολόγησης, και υφυπουργοί για τους οποίους τίθενται θέµατα δεοντολογίας όσον αφορά τις επαγγελµατικές τους ενασχολήσεις σε σχέση µε τις κυβερνητικές τους αρµοδιότητες. Στις προγραµµατικές δηλώσεις της η κυβέρνηση επέλεξε τη σιωπή και την εσκεµµένη ασάφεια για µια σειρά από κρίσιµα ζητήµατα όπως το αν θα υπάρξει µείωση στις κοινωνικές δαπάνες, το µέλλον των προσλήψεων στο ∆ηµόσιο και την εφαρµογή του κανόνα 1:1. Και, βέβαια, το Ασφαλιστικό, µε τη δαµόκλεια σπάθη της ιδιωτικοποίησης να επικρέµαται πάνω από τους εργαζοµένους και τους συνταξιούχους. Το σχέδιο νόµου για το επιτελικό κράτος θεσµοθετεί την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό, υποβαθµίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και οδηγεί στην παλινόρθωση ενός κοµµατικά ελεγχόµενου κράτους.
Εκτιµάτε ότι ο νέος πρωθυπουργός µετά τη ∆ΕΘ θα ανακοινώσει µεταρρυθµίσεις που θα φέρουν νέα λιτότητα;
Η αντίληψη του νεοφιλελευθερισµού και της λιτότητας είναι συστατικό χαρακτηριστικό της φυσιογνωµίας της κυβέρνησης της Ν∆. Η παραποµπή στις καλένδες της διαπραγµάτευσης για τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων, αντίθετα µε τις προεκλογικές δεσµεύσεις της Ν∆, σε συνδυασµό µε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, προοιωνίζεται επιλογές που θα θίξουν τη δηµόσια Υγεία και την Παιδεία, και θα υπονοµεύσουν το κοινωνικό κράτος. Εξάλλου ήδη στρώνουν το χαλί για την εκχώρηση υπηρεσιών του ∆ηµοσίου σε εργολαβικά συµφέροντα και την ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ.
Κάποιοι εκτιµούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στο όνοµα του 31,5% των ψηφοφόρων που τον στήριξαν να κάνει πιο αισθητή την αντιπολιτευτική του παρουσία. Διαφωνείτε;
Θεωρώ ότι από τις πρώτες µέρες µετά τις εκλογές έχουµε κάνει αισθητή την αντιπολίτευσή µας στη Βουλή. Σε αυτή την κατεύθυνση οι κοινοβουλευτικές παρεµβάσεις µας είχαν ως αποτέλεσµα την απόσυρση πρόδηλα αντισυνταγµατικών διατάξεων από το νοµοσχέδιο του επιτελικού κράτους και τη βελτίωση µιας σειράς άλλων. Επιλογή µας είναι η προγραµµατική και δυναµική αντιπολίτευση στη Βουλή και την κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα κινήµατα, για να προασπίσουµε το δηµόσιο συµφέρον και τα κοινωνικά δικαιώµατα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές της Ν∆ που ήδη εκδηλώνονται.
Πιστεύετε ότι δεν σας «παίζει» το µιντιακό σύστηµα;
στηµα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντί της ένα επικοινωνιακό τείχος από πολλά µέσα ενηµέρωσης. Τα τελευταία χρόνια είχε συγκροτηθεί ένα ευρύτερο πολιτικό, εξωθεσµικό και µιντιακό αντι-Σύριζα µέτωπο, στη λογική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, µε αιχµή τη Συµφωνία των Πρεσπών και όπλο την καταστροφολογία και τη συνωµοσιολογία. Βέβαια, ο προοδευτικός κόσµος είχε επίγνωση του διακυβεύµατος των εκλογών και διέψευσε αυτά τα σενάρια, δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα και στο σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία το ισχυρό ποσοστό του 31,5% . Οχι µόνο, λοιπόν, δεν υπήρξε στρατηγική ήττα, αλλά και το αποτέλεσµα εδραιώνει τη στρατηγική θέση του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία ως βασικού πυλώνα του προοδευτικού αριστερού χώρου.
Η κυβέρνηση της Ν∆ δείχνει στοιχεία ρεβανσισµού; Ετσι τοποθετείτε την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη;
Ναι, υπήρξε στοχοποίηση του Παύλου Πολάκη. Υπήρξε πολιτικός ρεβανσισµός από την πλευρά της Ν∆. Αυτό φάνηκε καθαρά από την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εφαρµοστούν τα άρθρα του Συντάγµατος και του κανονισµού της Βουλής περί ευθύνης υπουργών, αλλά και από την αντιδεοντολογική επιλογή εφαρµογής των άρθρων περί βουλευτικής ασυλίας. Στην οµιλία του ο Παύλος Πολάκης ανέδειξε µε καθαρό τρόπο την πολιτική διάσταση των θεµάτων και τη σύνδεσή τους µε την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων και των προσπαθειών του προκειµένου να εξυγιανθεί ο πολύπαθος χώρος της Υγείας.
Θα τα καταφέρετε µε το στοίχηµα της συγκρότησης της µεγάλης δηµοκρατικής και προοδευτικής παράταξης;
Ναι, γιατί είναι λαϊκή εντολή, αποτελεί πολιτική και κοινωνική ανάγκη, και έχουν πλέον ωριµάσει οι συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 αποτελεί τον βασικό κορµό τoύ ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Μετά την έξοδο από τα µνηµόνια τον Αύγουστο του 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάκτηση της δυνατότητας άσκησης µιας µεικτής οικονοµικής πολιτικής µε αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσηµο, αναδείχθηκε ως βασική ανάγκη και προτεραιότητα η συγκρότηση της Προοδευτικής Συµµαχίας, µε τη συµµετοχή προοδευτικών, σοσιαλιστικών, αριστερών και οικολογικών δυνάµεων. Ο ελληνικός λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση µιας ισχυρής αντιπολίτευσης και την αναγνώρισή του ως βασικού κορµού του προοδευτικού αριστερού πόλου. ∆ιαµορφώνεται έτσι µετά τις εκλογές µια ισχυρή δυναµική για την περαιτέρω ανάπτυξη του προοδευτικού αριστερού πόλου προκειµένου να αποκτήσει στρατηγική προοπτική, πολιτικό βάθος και ισχυρή κοινωνική αναφορά.
Τι θα πρέπει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία αυτή και τι θα πρέπει να κάνει άµεσα;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ των εκλογών έθεσε τον στόχο του µετασχηµατισµού από ένα κόµµα µε αναντιστοιχία µελών και ψηφοφόρων σε ένα σύγχρονο αριστερό-προοδευτικό, δηµοκρατικό, µαζικό και λαϊκό κόµµα, µε ισχυρούς δεσµούς µε τους εργαζόµενους, τους νέους, τις παραγωγικές δυνάµεις και την κοινωνία, οι συνοδοιπόροι του οποίου θα γίνουν συµµέτοχοι στην κοινή προσπάθεια. Ενα κόµµα που να εκφράζει πολιτικά µια ευρύτερη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτή είναι η µεγάλη πρόκληση, στην οποία οφείλουµε να απαντήσουµε πολιτικά, συντεταγµένα και συλλογικά, στη βάση των κοινών αξιών µας και ενός προοδευτικού-αριστερού προγραµµατικού πλαισίου που να απαντά στις σηµερινές ανάγκες και τις προοπτικές της κοινωνίας και της χώρας µας.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου