Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Η κυβερνώσα Αριστερά του Κώστα Σκανδαλίδη

«Ας έρθει η όποια πρόταση και τη βλέπουμε», σχολίασε προ ημερών ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ευρύτερου διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων, με αφορμή την εκκίνηση της διαδικασίας μετασχηματισμού και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.


Το παράθυρο διαλόγου, ωστόσο, που άνοιξε ο πρώην γραμματέας και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚμε τη λακωνική δήλωσή του δεν ξένισε ιδιαίτερα όσους παρακολουθούν την πολιτική του διαδρομή στους κόλπους της δημοκρατικής παράταξης. Εξάλλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης εισήγαγε στο πολιτικό προσκήνιο τον όρο «κυβερνώσα Αριστερά» ήδη από το 2008 -όταν στον εγχώριο πολιτικό ορίζοντα υπήρχε μόνο η επιφαινόμενη πτώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ διέγραφε τροχιά εξουσίας-, έχοντας όμως εκ των υστέρων κατοχυρώσει το copyright του.

Ένα προφητικό βιβλίο από το «μακρινό» 2008

Έντεκα χρόνια πριν, στο βιβλίο του με τίτλο «Κυβερνώσα Αριστερά για το δικαίωμα στην ευημερία»(εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη) ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναλύει διεξοδικά την πολιτική πλατφόρμα με την οποία είχε διεκδικήσει έναν χρόνο νωρίτερα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχοντας διαβλέψει ως επείγουσα την αναγκαιότητα της αριστερής στροφής για το κόμμα του. Ξεκινώντας από τα συμπτώματα της ύστερης παγκοσμιοποίησης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο κ. Σκανδαλίδης επιχειρεί να προσδιορίσει -σε νεκρό πολιτικό χρόνο- την ταυτότητα και τον οδικό χάρτη μετάβασης στην «κυβερνώσα Αριστερά», συνθέτοντας τον «αναγκαίο και ικανό χάρτη δικαιωμάτων που απορρέουν από το νέο αυτό μοντέλο διακυβέρνησης, όπως το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στη γνώση, στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ατομική δημιουργία, στην αειφορία και την ισοπολιτεία», υπεραμυνόμενος τελικά, όχι μιας «ριζικά διαφορετικής διακυβέρνησης», αλλά μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» και μόνο.
Πολύ πριν, δηλαδή, γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα μας -με αποκορύφωμα την υπαγωγή στα προγράμματα προσαρμογής-. «πιστεύω βαθιά ότι οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και γενικότερα της ύστερης παγκοσμιοποίησης επαναφέρουν τις αναγκαίες διαχωριστικές γραμμές και επιτρέπουν στις προοδευτικές, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές δυνάμεις, από ευνοϊκότερη θέση, να προτείνουν έναν δρόμο για την Ελλάδα της ευημερίας και για την Ευρώπη των λαών σε έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο», υποστήριζε, περιγράφοντας υπό τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση» την πολιτική πρόταση που «θα μεταφέρει την αντιπαράθεση από τον άγονο δικομματισμό σε έναν πραγματικό διπολισμό ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, ανάμεσα στην κυβερνώσα Αριστερά, η οποία μπορεί να εγγυηθεί τις δημοκρατικές ανατροπές που απαιτούνται, και τη νεοδεξιά, την οποία είδαμε, βιώσαμε και απορρίπτουμε».

Διαρκές ζητούμενο η εμβρυουλκός

Ακόμη κι αν το -τόσο επίκαιρο μέχρι σήμερα- πολιτικό πλαίσιο της «Νέας Μεταπολίτευσης»προϋποθέτει για τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής τον προσδιορισμό της σχέσης κράτους – αγοράς, τη δίκαιη και αναλογική αναδιανομή του πλούτου, την ανασύνταξη της πολιτείας, ένα νέο αντιπροσωπευτικό σύστημα και μια μορφή διαβουλευτικής δημοκρατίας, εμβρυουλκός για τη μετάβαση στην πολιτική κατάσταση της «κυβερνώσας Αριστεράς» αποτελούσε στην αντίληψη του συγγραφέα το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζοντας τη φράση του ιδρυτή του, Ανδρέα Παπανδρέου, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι η δυνατότητα της Αριστεράς να κυβερνήσει τη χώρα», ο κ. Σκανδαλίδης υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚγεννήθηκε και πορεύτηκε ως φορέας της Αριστεράς, γι’ αυτό και «για το ΠΑΣΟΚ, ως Αριστερά, η συμπαράταξη των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων δεν αποτελεί έναν ευκαιριακό στόχο που θα προσθέσει “κουκιά” στην αυτοδυναμία. Αποτελεί στρατηγική προϋπόθεση για μια πραγματικά κυβερνώσα Αριστερά».
Υπό αυτό το πρίσμα, «έχουμε χρέος», τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης, «να απευθυνθούμε σε όλους με τρόπο θεσμικό και ανοιχτό, χωρίς υστεροβουλίες, άκριτους “εισοδισμούς” και μικροκομματικές σκοπιμότητες, για έναν δημιουργικό διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα». Οσο για την «πρόσκληση», αυτή αφορά σε «όλους τους φορείς του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου της Κεντροαριστεράς,ολόκληρη την κοινωνία και τις δυνάμεις που συνθέτουν τον κοινωνικό συνασπισμό πάνω στον οποίο εδραιώνεται η Νέα Μεταπολίτευση, προκειμένου να συναφθεί μαζί τους ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης για την επανεκκίνηση της χώρας και τα βήματα που οδηγούν στην Ελλάδα του 2020», υποστηρίζει, καταλήγοντας: «Ανατροπή τώρα και κάτωθεν! Όσοι το αντιληφθούν θα είναι την επόμενη μέρα από την πλευρά των νικητών της Ιστορίας. Όσοι το προσπεράσουν θα ξεπεραστούν από τα πράγματα».
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 113 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019.

Της Γεωργίας Σαδανά
gsadana@neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου