Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

"Άδειασμα" του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του Επιτρόπου, "δεν παίζει" για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αποτέλεσμα εικόνας για "Άδειασμα" του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του Επιτρόπου, "δεν παίζει" για Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΟυδέν σχόλιο, η επίσημη αντίδραση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, που εμφανίζεται όμως οργισμένος
από τη “συμπαιγνία”. Όλο και καλύτερο το κλίμα στις σχέσεις Μητσοτάκη-Καραμανλή. Άγνωστο ακόμα πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά...
- Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτάθηκε για Επίτροπος, σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και με κυβερνητικές πηγές;
- Γιατί δεν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να λάβει θέση αντιπροέδρου και ένας πρώην πρωθυπουργός δεν μπορούσε να είναι απλός Επίτροπος.
- Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όμως, που προτάθηκε για Επίτροπος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε θέση αντιπροέδρου στη νέα Κομισιόν της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
- Συνεπώς, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που δεν μπορούσε να πάρει τη θέση του αντιπροέδρου, κάτι που κατόρθωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το “άδειασμα” του πρώην πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου είναι και πλήρες και ολοφάνερο. Επιπλέον κυκλοφορούν φήμες πως η Αθήνα φοβόταν πως τυχόν ορισμός του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του Επιτρόπου δεν θα “περνούσε” από το Ευρωκοινοβούλιο, λόγω της “σκληρής στάσης” του πρώην πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο γεγονός ότι δεν έκανε “κολοτούμπα” σε αυτό. Το πιθανότερο, όμως, ίσως είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτάθηκε για Επίτροπος επειδή η ηγεσία της ΝΔ εκτιμούσε ότι και από τις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός θα είχε τα μάτια και πάλι στραμμένα στο εσωτερικό παιχνίδι στην Αθήνα -και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορθά ποιών από την πλευρά του, δεν επιθυμεί να δημιουργούνται άλλα κέντρα στο εσωτερικό του κόμματος. Το έδειξε στις περιπτώσεις Καραμανλή (αρχικά), Μεϊμαράκη, Ντόρας και άλλων, αποδυναμώνοντας πολιτικά και εσωκομματικά άλλους πόλους ή ενσωματώνοντάς τους στο σύστημα εξουσίας που έχει δημιουργήσει.
Οι πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, επίσης, επιμένουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί ο Αντώνης Σαμαράς για Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος του έτους, ενώ είναι σαφές πως το μέτωπο Μητσοτάκη-Σαμαρά που μόλις (για πολλούς) ξεκινά, ενδυναμώνει την καλή σχέση του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή και κατά συνέπεια με το “καραμανλικό μπλοκ”. Όπως , άλλωστε, έχουν γράψει τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον κερδίσει και τις προσεχείς εκλογές να προτείνει το 2025 τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το σενάριο ενισχύει και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να κατέβει εκ νέου ως υποψήφιος βουλευτής, ενώ το 2025 θα είναι μόλις 69 ετών.
Ουδείς γνωρίζει πάντως αυτή τη στιγμή πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά, σχέσεις που δεν επηρεάζονται μόνο από τη στάση του Μαξίμου έναντι του έως τώρα συμμάχου του στο εσωτερικό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Αλλά και από την αλλαγή στάσης σε ορισμένα κορυφαία θέματα για τη νέα κυβέρνηση, όπως πχ η Συμφωνία των Πρεσπών ή οι Εξεταστικές Επιτροπές- αν και κάποιοι πλέον επιμένουν πως τώρα πλέον η Προανακριτική για τη Novartis θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ρήξη Σαμαρά με Μητσοτάκη θα είναι άμεση και μεγάλη.
Τα “Παιχνίδια Εξουσίας” απευθύνθηκαν το βράδυ της Τρίτης για ένα σχόλιο στο στενό -και αρμόδιο- περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά. “Το επίσημο σχόλιο μας είναι ¨ουδέν σχόλι﨔 ήταν η απάντηση. Και όσες φορές απευθύναμε την ερώτηση, η απάντηση ήταν καρμπόν -η ίδια...
Bασίλης Σκουρής
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου