Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Προχωράει με την πλειοψηφία η Γεννηματά, πώς θα διαχωρίσουν τη θέση τους Ανδρουλάκης-Γερουλάνος

Αποτέλεσμα εικόνας για η Γεννηματά, πώς θα διαχωρίσουν τη θέση τους Ανδρουλάκης-ΓερουλάνοςΕπιβεβαίωσαν, όμως, ότι το κλίμα είναι βαρύ και ότι για πρώτη φορά η Φώφη Γεννηματά
αντιμετωπίζει αμφισβήτηση ως προς το πρόσωπό της. Αλλά και ότι η ίδια δεν πρόκειται να κάνει πίσω στους σχεδιασμούς της και θα προχωρήσει με την αρχή της πλειοψηφίας και... όσοι πιστοί, προσέλθετε. 

Τι σημαίνει αυτό; Και το συνέδριο θα γίνει κανονικά πριν από τη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ και οι σύνεδροι δεν θα εκλεγούν, παρά θα συμμετάσχουν σ' αυτό όσοι είχαν εκλεγεί σύνεδροι του ΚΙΝΑΛ το Μάρτιο με ένα ερωτηματικό ως προς τους συνέδρους του 2015. Επίσης, η κυρία Γεννηματά θα παρατείνει με έμμεσο τρόπο τη θητεία της στο «τιμόνι» του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει λήξει: Με την τροποποίηση του καταστατικού που θ' αποτρέπει τη δυαρχία σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ και θα την κρατήσει έτσι στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ έως ότου λήξει καταστατικά η θητεία της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή το 2021. 

Το μόνο στο οποίο έδειξε να είναι εμφανώς πιο διαλλακτική είναι ως προς το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου: Η ΚΟΕΣ θ' αποφασίσει έτσι αύριο τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής του, το αργότερο έως τις 7 Δεκεμβρίου - δηλαδή πριν από τη συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ. Όμως, όλα δείχνουν ότι εγκαταλείπεται η σκέψη για τις 9-10 Νοεμβρίου, όπως σχεδίαζε αρχικά η ηγεσία. 

Χάσμα Γεννηματά με Ανδρουλάκη και Γερουλάνο

 Το βέβαιο είναι, επίσης, ότι από τη χθεσινή γεμάτη ένταση συνεδρίαση αναδείχθηκε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυρία Γεννηματά και τους Νίκο Ανδρουλάκη (κυρίως) και Παύλο Γερουλάνο και πως αυτό πολύ δύσκολα θα γεφυρωθεί. Παραμένει, ωστόσο, ερωτηματικό εάν το συνέδριο μπορεί ν' αποτελέσει την αφορμή για ρήξη, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση και οι δύο ξεδίπλωσαν τη στρατηγική τους. 

Έτσι, αμφισβήτησαν ευθέως τις επιλογές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κυρίως την απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου δίχως να προηγηθεί διάλογος και να εκλεγούν σύνεδροι, όπως ορίζει το καταστατικό. Ωστόσο, ουδείς εκ των δύο έδειξε έτοιμος να σηκώσει το γάντι που τους πέταξε η κυρία Γεννηματά και να βάλουν θέμα ηγεσίας. Παραμένει δε αμφίβολο εάν θα το πράξουν έως το συνέδριο και ο λόγος γι' αυτό δείχνει να είναι απλός: Το σώμα του συνεδρίου, από τη στιγμή που δεν θα προηγηθούν εσωκομματικές εκλογές, θα ελέγχεται από την πλευρά Γεννηματά. 

Πάντως, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και ο κ. Γερουλάνος δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και δεν πρόκειται να το πράξουν, παρά τη στάση αναμονής που τηρούν ως προς το θέμα της ηγεσίας και των ευρύτερων εξελίξεων. Όταν μιλούν για τήρηση του καταστατικού εννοούν όχι μόνο τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αλλά και την εκλογή των οργάνων, όπως ευθέως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Ανδρουλάκης. Χρησιμοποίησε δε τη χαρακτηριστική φράση πως «δεν μπορείς να ζητάς κανονικότητα στη χώρα αν πρώτα δεν έχεις κανονικότητα στο κόμμα σου». Τους ίδιους προβληματισμούς έδειξαν να μοιράζονται και κάποιοι βουλευτές, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ή ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία συντάχθηκε με την κυρία Γεννηματά. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γερουλάνος συνεχίζει να εκτιμά πως πρέπει να εφαρμοστούν ανοιχτές διαδικασίες και να ενισχυθεί ο εσωκομματικός διάλογος, ενώ κατά τον ίδιο το brand «ΠΑΣΟΚ» είναι τόσο ισχυρό, ώστε θα έπρεπε να επιδιωχθεί η επιστροφή σ' αυτό, παρά τα όσα υποστηρίζει η ηγεσία πως θα οδηγήσει στη μετατροπή του σε ένα κόμμα-«σφραγίδα», κυρίως λόγω της οικονομικής του κατάστασης και των χρεών που έχουν συσσωρευτεί. 

Στόχος της ηγεσίας να ενισχυθεί ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ 

Η ηγεσία, άλλωστε, επιδιώκει να αποφευχθεί αυτό που καταγράφηκε στο ΚΙΝΑΛ στα πρώτα του βήματα και δεν ήταν άλλο από τη λειτουργία του ως ένα ομόσπονδο κόμμα, με αντίρροπες σκέψεις και δράσεις. Έτσι, η κυρία Γεννηματά θέλει να ενισχυθεί ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ και ν' αποτελεί το βασικό φορέα έκφρασης της Κεντροαριστεράς. Το αυτό είπε και ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλώντας στην κάμερα του TheCaller WEB TV. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης «πρέπει να βάλουμε τέλος στα ζητήματα δυισμού», λέγοντας πως «δεν είναι προς το συμφέρον της παράταξης να υπάρξει και άλλο όργανο, όπου θα συνεδριάζει από τη μια ένα όργανο του ΚΙΝΑΛ, που θα παίρνει μια απόφαση, και από την άλλη ένα άλλο όργανο του ΠΑΣΟΚ θα παίρνει μια άλλη…», διερωτώμενος, «αν θα είναι προς το συμφέρον της παράταξης δυο παράλληλα όργανα». «Τι ρόλο θα έχουν, θα είναι αντιπαραθετικά στο Κίνημα Αλλαγής, θα λαμβάνουν αποφάσεις ή θα είναι διακοσμητικά;».

 Αναφορικά με το επίσης, μείζον, ζήτημα της ανάδειξης των συνέδρων, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε πως «υπάρχουν πρακτικά ζητήματα, δεν υπάρχουν τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε επικαιροποιημένο μητρώο του ΠΑΣΟΚ… Ποιοι θα είναι αυτοί που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες; Το καταστατικό λέει ότι μόνο τα μέλη του μητρώου του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις διαδικασίες ανάδειξης συνέδρων». Και συνέχισε επί του θέματος: «Μπήκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη η πρόταση να συμπεριληφθούν οι εκπρόσωποι του συνεδρίου του 2015, αποδεκτό, οποιαδήποτε άλλη πρόταση που θα συμβάλει στη διεύρυνση της βάσης είναι καλοδεχούμενη».
 TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου