Οταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δήλωναν από την Αθήνα ότι η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες πρόκειται να ενισχυθεί, δεν πέρασαν μερικές ημέρες και είχε τα πρώτα απτά αποτελέσματά της.
Ενα ισραηλινό air tanker (αεροπλάνο εναέριο ανεφοδιασμού- τύπου KC 135) εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο Ιόνιο μετέχοντας σε ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού με ελληνικά F-16. Η Ελλάδα δεν διαθέτει air tankers, αλλά τα πληρώματα των μαχητικών της αεροσκαφών θα πρέπει να εκπαιδεύονται ώστε να δείχνουν διαθεσιμότητα σε ασκήσεις ή σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Ετσι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνεργάζεται και με την USAF με τα γιγαντιαία αεροσκάφη KC 10 για τον ανεφοδιασμό των ελληνικών F-16.
Την ίδια ώρα που το ισραηλινό αεροσκάφος εναέριου εφοδιασμού βρισκόταν στο Ιόνιο εφοδιάζοντας στον αέρα με καύσιμα τα ελληνικά F-16, ένας άλλος σχηματισμός ελληνικών F-16 βρισκόταν στο Ισραήλ μετέχοντας σε πολυεθνική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με την κωδική ονομασία «Μπλε Σημαία». Στην άσκηση αυτή επίσης μετέχουν με αεροπορικές δυνάμεις η Γερμανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ.
Επιπλέον έχει αναζωογονηθεί το ελληνικό ενδιαφέρον για την ενοικίαση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι όλο και περισσότερο πυκνώνουν τις περιπολίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι έως τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκαν αρκετές παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εμφανίστηκε ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά, ενώ ένα τουρκικό ελικοφόρο κατασκοπευτικό (CN 235)επίσης βρέθηκε στο FIR Αθηνών
Εκείνο που πρέπει αν σημειωθεί είναι όταν η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ισραήλ και Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά τη γενικότερη αναταραχή που επέφερε στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής η τουρκική εισβολή στη Συρία. Οι ίδιες ανώτατες διπλωματικές πηγές του Ισραήλ τόνιζαν ότι ο κ. Κατζ μετέφερε στον κ. Δένδια πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στο περιφερειακό δίκτυο μεταφορών και λιμένων, το οποίο αποτελεί ισραηλινή πρωτοβουλία (Tracks for Regional Peace). Ουσιαστικά, οι Ισραηλινοί προτείνουν τη δημιουργία δικτύου το οποίο θα συνδέει τη Χάιφα και την Ασντόντ με άλλα λιμάνια (εν προκειμένω τον Πειραιά) με σκοπό τη σύνδεση με τον Περσικό Κόλπο, μέσω Ιορδανίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη να προχωρήσει ο EastMed, αλλά και να προωθηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου