Αποκαλύψεις σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Τετάρτη στο Λονδίνο, έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως «φεύγοντας από τη συνάντηση ο ίδιος ο Ερντογάν είπε να “μη χτυπάμε τα χεριά στο τραπέζι”, εννοώντας ότι καλό θα ήταν αν είναι να πάμε σε δρόμο συνεννόησης, να πέσουν οι τόνοι». Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Τούρκο ηγέτη ότι «αυτό αφορά και τους δυο και ότι εμείς δεν έχουμε χτυπήσει τα χεριά στο τραπέζι κάνοντας επιθετικές δηλώσεις κατά της της Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Προηγήθηκε μια μακρά συζήτηση όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Καθημερινή, "είπε πολύ σκληρά πράγματα" στον Ερντογάν για τις παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά όχι σε ύφος σύγκρουσης. Κι επίσης δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών κυρίως για τη συμφωνία με τη Λιβύη.
"Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν θα το δεχθεί ούτε η Ε.Ε." είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στον συνομιλητή του οτι “η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ γεωγραφικές συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράψατε MoU με τη Λιβύη, που αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στο μεταναστευτικό, τα στοιχεία φανερώνουν οτι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η τουρκική ακτοφυλακή. Όλα αυτά μόνο επανεκκίνηση δεν δείχνουν. Αν πράγματι θέλετε να κάνουμε επανεκκίνηση, όπως είχατε πει, να το δείχνουμε έμπρακτα”.
Κατά το δημοσίευμα, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα γεγονότα που αφορούν τόσο τις ροές όσο και το γεγονός ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν συνεργάζεται κι ότι “απαντά μία στις 20 κλήσεις μας”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία με την ΕΕ είναι οικονομικοί ή γεωπολιτικοί. Τόνισε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2017 και το 2018 και ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την “αμοιβαία ωφέλιμη” και τονίζοντας πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία στο να λάβει οικονομική βοήθεια..
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, που επικαλείται το δημοσίευμα, ο Ερντογάν επανέλαβε τις δικές του θέσεις. Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και ο Ερντoγάν είπε πως “όντως, πρέπει να μιλήσουμε” υπονοώντας κάτι περί συγκρότησης διμερών επιτροπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου