Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Σε ποιους στέλνει μηνύματα με τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξης ΤσίπραΜηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με τη συγκρότηση
του Πολιτικού Συμβουλίου (όπως ονομάστηκε τελικά το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο) του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Η συμμετοχή των Νίκου Μπίστη, Αντώνη Λιάκου και Παναγιώτη Παναγιώτου (ΠΑΝ-ΠΑΝ), εκτιμήθηκε από πολλούς και ως μήνυμα προς τον Παύλο Πολάκη και την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε στον Κώστα Σημίτη, με αφορμή το άρθρο του για το Ελσίνκι και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το περασμένο Σάββατο στα “Νέα”.
Ο Παύλος Πολάκης, μάλιστα, τελικά, παρά τις αρχικές -λανθασμένες- πληροφορίες από τη συνεδρίαση του “πρωινού καφέ” από την Κουμουνδούρου -δεν θα κληθεί στην πολιτική Γραμματεία για “εξηγήσεις”, αλλά θα κληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση, εάν η συζήτηση αυτή δεν έχει ήδη γίνει.
Η συμμετοχή της Ρεγγίνας Βάρτζελη στο Πολιτικό Συμβούλιο, παρότι ήταν προαποφασισμένη και συμφωνημένη σε σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμήθηκε από πολλούς ως ένα μήνυμα στον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και την επίθεση που εξαπέλυσε στον Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν την ανακοίνωση της σύνθεσης του Πολιτικού Συμβουλίου.
Σε μια στιγμή, μάλιστα, όπως τονίζουν τα συγκεκριμένα στελέχη, που υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με “παπανδρεϊκούς” για την πολιτική του Ελσίνκι και τη στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και σημαντικές υπόγειες διεργασίες.
Το Πολιτικό Συμβούλιο απαρτίζεται τελικά από 41 μέλη, αντί για 35 που αρχικά είχε προγραμματιστεί: Από τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και 18 από την Προοδευτική Συμμαχία και άλλες δυνάμεις που συντάσσονται πλέον με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον μετασχηματισμό του. Ξεχωρίζουν αριθμητικά τα μέλη που προέρχονται από την τωρινή ΔΗΜΑΡ (3), αλλά και η συμμετοχή της Σοφίας Πανδή, ως εκπροσώπου της “Κοινωνικής Συμφωνίας” της Λούκας Κατσέλη.
Η συμμετοχή με την σημαντικότερη πολιτική σημασία και δυναμική είναι ασφαλώς η συμμετοχή της Ρεγγίνας Βάρτζελη, επί χρόνια διευθύντριας του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου και Γραμματέα Πρωθυπουργού επί της κυβερνητικής του θητείας, αλλά και του Φώτη Κουβέλη.
Στη Ρεγγίνα Βάρτζελη, μάλιστα, που δεν έχει διεκδικήσει καμία θέση, έχει ιδιαίτερη εκτίμηση ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο για το ήθος της, όσο και για τις πολιτικές της ιεραρχήσεις. Τη στιγμή, πάντως, που γράφονται οι συγκεκριμένες γραμμές, δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος του Πολιτικού Συμβουλίου.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή αν όντως θα λαμβάνει το όργανο αυτό τις αποφάσεις, εάν οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν, ανεξαρτήτως της δημιουργία των οργάνων αυτών, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του “πρωινού καφέ” της Κουμουνδούρου, με τον καθοριστικό -σε κάθε περίπτωση- ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Κάποια από τα θέματα αυτά θα ξεκαθαριστούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, κάποια άλλα θα κριθούν στην πράξη, καθώς, ούτως ή άλλως οι οριστικοί συσχετισμοί θα διαμορφωθούν στο Συνέδριο.
Τη Δευτέρα το πρωί, πάντως, πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα και τον Γιώργο Παπαδάκη.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου