Η ελληνική πλευρά στοχεύει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και ως
του πιο αξιόπιστου εταίρου της Ουάσινγκτον στην περιοχή, με βασικό "χαρτί" τα ενεργειακά μετά και την υπογραφή του East Med, αλλά και την αγορά αμερικανικών μαχητικών. "Δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία" τόνιζε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ομογενείς στη Φλόριντα, προαναγγέλλοντας εν πολλοίς το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Στους εκβιασμούς της Τουρκίας και στην επιθετική της συμπεριφορά στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson. "Η Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι νομικά κενή και γεωγραφικά γελοία. Δείτε το χάρτη και θα δείτε ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης" είπε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συνάντηση θα κρατήσει συνολικά δύο ώρες, εκ των οποίων το πρώτο ημίωρο θα αφιερωθεί στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο και τα υπόλοιπα 90 λεπτά θα υπάρξει κοινή σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών.
Από μέρους μας, στο τραπέζι θα καθίσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.
Σημειώνεται πως η Αθήνα εκτός από την αναβάθμιση των F16 που ήδη προχωρά, συζητά και για τα μαχητικά αεροσκάφη F35 (την αγορά των οποίων από την Τουρκία μπλοκάρει η Γερουσία λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Άγκυρα).
Ακόμη, υπογραμμίζεται πως δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου, καθώς δεν ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να αλλάξει το τυπικό της διαδικασίας (διάλογος οn camera στην έναρξη του τετ α τετ και επίσημο ανακοινωθέν από το Λευκό Οίκο στη συνέχεια).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου