Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ: "Βράζει" η Μέση Ανατολή - Το Ιράν απειλεί με αντίποινα

Νεκρός σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη έπεσε ο χαρισματικός και πανίσχυρος
Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, προκαλώντας νέα κλιμάκωση στην ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ και παγκόσμιο ανησυχία για κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να προειδοποιεί για αντίποινα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής να καταδικάζουν κατηγορηματικά την αμερικανική επιθετικότητα.
Οι Φρουροί της Επανάστασης - επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν - επιβεβαίωσαν τον θάνατο σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ» στα περσικά), ειδικού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις.
«Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοινώνουν ότι ο ένδοξος διοικητής των δυνάμεων του Ισλάμ, ο Χατζ Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από ζωή προσφοράς, έπεσε νεκρός, έγινε μάρτυρας σε επίθεση της Αμερικής εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης σήμερα το πρωί», αναφερόταν σε ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο αποκεφαλισμός της Αλ-Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης με την εξόντωση του πανίσχυρου Σουλεϊμανί, καθώς και του συνασπισμού Χασντ αλ-Σάαμπι, με την εξόντωση του Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, του ανθρώπου του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικού επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής, φέρνουν το Ιράκ στα όρια του χάους.
Ο Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Σουλεϊμανί
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter την αμερικανική σημαία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ένα βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων στο οποίο εμφανίζεται πλήθος κόσμου να κάνει πορεία κατά μήκος δρόμου κρατώντας σημαίες του Ιράκ και πανό, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, να σχολιάζει: «Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία. Ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια».
Με αντίποινα απειλεί το Ιράν
Το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ροχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.
Το γεγονός πως ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» θα αυξήσει την «αποφασιστικότητα» του Ιράν να «αντισταθεί στον επεκτατισμό της Αμερικής και να υπερασπιστεί τις ισλαμικές αξίες μας», προστίθεται στο κείμενο.
Επίσης, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε την αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη "εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου