Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετέβη ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας
προκειμένου να ανακοινώσει στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής. Στο γραφείο της κας Σακελλαροπούλου, στο Συμβούλιο Επικρατείας, μετέβησαν ακόμη και αντιπροσωπεία της Βουλής με τους αντιπροέδρους.
Ο κ. Τασούλας, επέδωσε στη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής, μια πρόταση που όπως είπε έτυχε ευρύτατες αποδοχής με 261 ψήφους, υπερκαλύπτοντας τα 2/3 που απαιτεί και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινουν ευοίωνα.
Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον αείμνηστο ΠτΔ Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προέρχονταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιούργησε «μια νέα εποχή στο δημόσιο βίο της χώρας».
Αναφερόμενος στην κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας την χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό και στο πρόσωπο τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την ελληνική επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.
Η κα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά την ελληνική Βουλή και δήλωσε ότι έχει συνείδηση του βάρους που επωμίζεται.
"Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων" είπε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου.
"Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου" είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
"Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου" κατέληξε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ευρεία πλειοψηφία
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία, με 261 ψήφους από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, σε σύνολο 294 ψηφισάντων.
Απόντες ήταν έξι βουλευτές, με πιο ηχηρή απουσία αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ 33 βουλευτές δήλωσαν παρών.
Εκτός του κ.Σαμαρά, απόντες ήταν (σύμφωνα με πληροφορίες για λόγους υγείας) οι Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Συρμαλένιος και Κώστας Ζουράρις απο το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜεΡΑ25 (το οποίο δήλωνε ούτως ή άλλως παρών), επίσης για λόγους υγείας, ενώ ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ έπαθε... λάστιχο και έφτασε λίγα λεπτά αφότου είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.
Τροχαίο καθυστέρησε και το Νίκο Μανωλάκο της ΝΔ, που κατάφερε όμως τελικά να φτάσει εγκαίρως για να ψηφίσει.
Με επιστολική ψήφο ψήφισαν ο Άγγελος Συρίγος της ΝΔ και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η κ. Σακελλαροπούλου επελέγη να είναι η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.
Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).
Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ.
Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Επίσης, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).
Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου