Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ανάβει φωτιές ο Ερντογάν: Είπαμε στους Έλληνες να μην πάνε φέτος στα Ίμια

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανάβει φωτιές ο Ερντογάν: Είπαμε στους Έλληνες να μην πάνε φέτος στα Ίμια"Σε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την επέτειο της κρίσης των Ιμίων
προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή γιατί η απάντση θα ήταν «διαφορεική»
«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σ.σ. ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την τουρκική ονομασία Καρντάκ). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AKP.
Ο Ερντογάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και για την κίνηση του Ιωάννη Λαγού να σκίσει την τουρκική σημαία μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έκανε λόγο για ανηθικότητα.

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: H κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι έγινε

Την αντίδραση της Κουμουνδούρου προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με την επέτειο της κρίσης των Ιμίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα και την καλεί να ξεκαθαρίσει επισήμως τι ακριβώς έγινε με τα Ίμια
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα κρίσιμα εθνικά θέματα
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαχείρισης πρωτοφανούς ελαφρότητας από πλευράς κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα.
Πριν λίγες μέρες μας είπαν ότι το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις παρασύρθηκε δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα Βορειοδυτικά.
Την επόμενη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της.
Και σήμερα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του Ορουτς Ρέις συνδέονταν με αυτήν την προοπτική. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη στάση της Ελλάδας στα Ίμια και “για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”!
Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε.
Ωστόσο, μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Στο μεταξύ, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΕΘΑ, αναζητείται ημερομηνία από 17 έως 21 Φεβρουαρίου για τη συνάντηση των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας - Τουρκίας. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να γίνει συνάντηση εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος θα μεταφερθεί για τις αρχές Μαρτίου.
Ο στόχος της ελληνικής πλευράς κατά τις συνομιλίες είναι τριπλός:
Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,
Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.
Σημειώνεται ότι ο νέος γύρος ΜΟΕ εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι της Αγκυρας, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους κρίσης. 
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, έκανε έκκληση για αποφυγή προκλητικών ενεργειών που προκαλούν αστάθεια
Στη σημασία του σχήματος «3+1» μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης από μια σειρά τεχνικών επιτροπών για θέματα παράκτιων δραστηριοτήτων, που συστάθηκαν μετά τη σχετική υπουργική απόφαση στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο κ. Φάνον ανέφερε ότι «αυτό το οικοδόμημα 3+1 είναι ένα πολύ σημαντικό όχημα για διευκόλυνση αυτού του είδους της συνεργασίας μεταξύ κρατών».
Η ενέργεια είναι καταλύτης για τη συνεργασία και οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες σε ανώτατο επίπεδο, σημείωσε.
Επανέλαβε εξάλλου τη σταθερή, όπως είπε, θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανάπτυξη των πόρων της στην ΑΟΖ της» προσθέτοντας ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τις δραστηριότητες αυτές θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.
Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή ως ένα μέσο για την προώθηση ευρύτερα της πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας. Αυτή είναι η οπτική, μέσα από την οποία βλέπουμε την ενεργειακή συνεργασία, πρόσθεσε, λέγοντας παράλληλα ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν τον καταλύτη για μια ευρύτερη συνεργασία.
Οι νέες σχέσεις εμπορίας ενέργειας ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια, σήμερα όμως έχουν νόημα και προχωρούν προς τα εμπρός, σημείωσε.
Ανέφερε παράλληλα ότι «η Κύπρος έχει να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νέο ενεργειακό διάδρομο, ο οποίος ακόμη αναπτύσσεται στην περιοχή».
Ο κ. Φάνον εξέφρασε την ευαρέσκεια των ΗΠΑ για το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες εμπλέκονται σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας, που θα επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να αναζητήσουν τα δικά τους «ενεργειακά μονοπάτια» μέσω αυτού του μοντέλου συνεργασίας.
«Η ενέργεια είναι σημαντική, παρέχει τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, όμως είναι διά μέσου της συνεργασίας μεταξύ κρατών που βλέπουμε αυτούς τους πόρους να αναπτύσσονται» είπε.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η εναρκτήρια συζήτηση στην ομάδα εργασίας επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνεισφέρουν στη συζήτηση και να μοιραστούν τις πολύχρονες εμπειρίες τους αναφορικά με την υπεύθυνη, όπως είπε, ανάπτυξη πόρων με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φάνον απάντησε λέγοντας ότι «καλούμε όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια και είμαστε ακλόνητοι σε αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό.
Συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μπουν σε έναν υποθετικό διάλογο σε σχέση με το τί θα πράξουν στο μέλλον, λέγοντας ωστόσο ότι «είμαστε δεσμευμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει σταθερότητα, ώστε όλα τα έθνη να επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ενεργειακή συνεργασία».
Ερωτηθείς τέλος για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, ο κ. Φάνον ανέφερε πως «το γεγονός ότι βλέπουμε αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν να επενδύουν και να παραμένουν στην περιοχή και να προσβλέπουν στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους είναι ενθαρρυντικό».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι προσδοκούμε σε ακόμη στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμα τόσο της Κύπρου, όσο και των άλλων χωρών της περιοχής που συμμερίζονται αυτά τα οράματα.
Αναφορά έκανε και στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον κ. Λακκοτρύπη να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ΗΠΑ και στην ΕΕ «και στη στήριξη που τυγχάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες κλιμακώθηκαν από τον περασμένο Μάιο».
«Η συνεργασία των τριών χωρών συν τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική» συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, λέγοντας ότι άρχισε τον Μάρτιο του 2019 στη συνάντηση 3+1 στην Ιερουσαλήμ, σε επίπεδο ηγετών Κύπρου, Ελλάδας Ισραήλ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Καταδεικνύει το μοντέλο συνεργασίας που οφείλουμε όλοι στην περιοχή να έχουμε για να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα των λαών μας, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου