Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής και ποιο το ποσοστό θνησιμότητας;

Οδηγός για τα βασικά πάνω στο κρίσιμο και επίκαιρο θέμα των ημερών: "κορονοϊός". Σε τι διαφέρει από την εποχική γρίπη και πόσο εύκολα κολλάμε;
Σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό είναι η βασική συνταγή για τη νίκη στη μάχη με τον κορονοϊό.Ο ιός Covid-19 αποτελεί ένα μέλος της οικογένειας των κορονοϊών που έκανε το άλμα από τα ζώα να περάσει στους ανθρώπους, στα τέλη του περασμένου έτους.
ADVERTISING

Όπως αναφέρει ο Guardian, αρκετοί από τους ανθρώπους που είχαν αρχικά μολυνθεί είτε δούλευαν είτε αγόραζαν από τη χονδρική αγορά θαλασσινών στο κέντρο της κινεζικής πόλης Γουχάν.

Γεγονός ασυνήθιστο για έναν ιό που έχει κάνει το άλμα από ένα είδος σε άλλο, φαίνεται να μεταδίδεται πολύ εύκολα στους ανθρώπους - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς δραστικά μέτρα περιορισμού ο μέσος άνθρωπος που είναι φορέας του Covid-19 θα τον μεταβιβάσει σε άλλους δύο.

Ο ιός επίσης φαίνεται να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τις συνήθεις ασθένειες όπως την εποχική γρίπη. Ο συνδυασμός της ικανότητας του κορονοϊού να εξαπλώνεται γρήγορα και να προκαλεί σοβαρές ασθένειες οδήγησε πολλές χώρες στο να προχωρήσουν σε έκτακτα μέτρα για τη δημόσια υγεία, με σκοπό να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.Κορονοϊός AP
Τι πρέπει να κάνω για να μην κολλήσω;

Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα όπως π.χ. όταν φτάνετε στη δουλειά ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, ενώ παράλληλα αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Όταν βήχετε ή φτερνίζετε να χρησιμοποιείτε είτε χαρτομάντηλο είτε τον αγκώνα (όχι το χέρι) και στη συνέχεια πετάξτε το χαρτομάντηλο κατευθείαν στα απορρίματα.

Αποφύγετε την κοντινή επαφή με άτομα που εμφανίζουν "ύποπτα" συμπτώματα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του ΠΟΥ για την καραντίνα και τα ταξίδια.
Ποια η διαφορά ανάμεσα στον κορονοϊό και την εποχική γρίπη;

Η επιδημία του κορονοϊού εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την εποχική γρίπη στο βόρειο ημισφαίριο και ακόμη και οι γιατροί κάνουν προσπάθειες για να τις ξεχωρίσουν.

Τα τυπικά συμπτώματα μίας γρίπης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, ρινική καταρροή, κόπωση και, καμία φορά έμετο και διάρροια.

Οι γιατροί ακόμη εργάζονται για να κατανοήσουν ακριβώς ποια είναι τα συμπτώματα του Covid-19.

Οι πρώτες μελέτες των ασθενών με κορονοϊό έδειξαν ότι σχεδόν όλοι ανέβασαν πυρετό, ενώ είχαν και ξηρό βήχα. Πολλοί ακόμη είχαν κόπωση και μυϊκούς πόνους.

Η πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων) είναι συχνή σε ασθενείς με κορονοϊό, ακόμη και εκτός των πιο σοβαρών περιπτώσεων, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες.

Η ρινική καταρροή και ο πονόλαιμος είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένα, συγκεκριμένα αναφέρθηκαν μόνο από το 5% των ασθενών.

Η μόνη πραγματική επιβεβαίωση όμως για το εάν έχουμε κολλήσει τον Covid-19 είναι να κάνουμε το τεστ.
Πώς πρέπει να δράσω εάν εμφανίσω συμπτώματα;

Εάν εμφανίσει κανείς συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να απομονωθεί για 14 ημέρες, μακριά από άλλους ανθρώπους. Αυτό αφορά όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση ή εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν για περισσότερο από επτά ημέρες, θα πρέπει να καλέσετε τον ΕΟΔΥ (1135).

Εάν κολλήσω Covid-19 πόσο άρρωστος θα είμαι;

Μια μεγάλη έρευνα στην Κίνα διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων παρουσίασαν σχετικά ήπια συμπτώματα. Περίπου το 15% εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα που προκάλεσαν δυσκολίες στην αναπνοή, χαμηλή προσφορά οξυγόνου στα κύτταρα ή άλλα προβλήματα με τον πνεύμονα, ενώ λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων ήταν κρίσιμες, με συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας, σηπτικού σοκ ή με πολλαπλά προβλήματα στα όργανα.

Είναι πιθανό ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να μην ανιχνευτουν ως κρούσματα.

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ποιο το ποσοστό θνησιμότητας του κορονοϊού;

Είναι περίπου ή λίγο λιγότερο από 1%.

Μπορεί τα νούμερα των θανάτων να ανεβαίνουν καθημερινά, ωστόσο ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Βρετανίας, Chris Whitty, είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι θα αποδειχθεί πως το ποσοστό θνησιμότητας είναι 1% ή χαμηλότερο.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, μίλησε για 3,4%, ωστόσο τον αριθμό αυτό υπολόγισε διαιρώντας τον αριθμό των θανάτων με εκείνον των επίσημα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές ήπιες περιπτώσεις που δεν φτάνουν στο νοσοκομείο και δεν υπολογίζονται, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό θνησιμότητας.

Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα στους ηλικιωμένους, με πολύ χαμηλά ποσοστά στους νεότερους. Ταυτόχρονα το ιατρικό προσωπικό που θεραπεύει τους ασθενείς και εκτίθεται σε πολλούς ιούς θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου