Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

0 Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της ΤουρκίαςΠιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/275 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.Με την απόφαση του Συμβουλίου προστίθενται δύο πρόσωπα στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων, οντοτήτων και φορέων που παρατίθενται στο παράρτημα της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894. Ο λόγος για τον Μεχμέτ Φαρούχ Ακαλίν, αντιπρόεδρο της Turkish Petroleum Corporation TPAO, και τον Αλί Κοσκούν Ναμόγλου, αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος εξερεύνησης της Turkish Petroleum Corporation TPAO.

Οι υποψήφιες για ένταξη χώρες Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο και Αλβανία, η χώρα της ΕΖΕΣ Ισλανδία, μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και η Αρμενία, ευθυγραμμίζονται με αυτή την απόφαση του Συμβουλίου.

Οι χώρες αυτές θα μεριμνήσουν για τη συμμόρφωση των εθνικών τους πολιτικών με την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει και επικροτεί τη δέσμευση αυτή.

Αντιδράσεις από ακραίους... υπέρ της Τουρκίας πίσω στα Σκόπια

Πίσω στη Βόρεια Μακεδονία πάντως, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην κυβέρνηση επειδή «τόλμησε» να επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους.

H ακραία ΜΚΟ «Παγκόσμιο Μακεδονικό (sic) Κογκρέσο» σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας. Η ανακοίνωση του «Παγκόσμιου Μακεδονικού (sic) Κογκρέσου», σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, έχει ως εξής :

«Το “Παγκόσμιο Μακεδονικό (sic) Κογκρέσο” απορρίπτει την κυβερνητική απόφαση να συμμετάσχει [σ.σ. η Βόρεια Μακεδονία] στην επιβολή κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας! 

Το “Παγκόσμιο Μακεδονικό (sic) Κογκρέσο” θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης δύναται να υπονομεύσει τις εξαιρετικές μακεδονο(sic)-τουρκικές διμερείς σχέσεις, καθώς και την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, της Μακεδονίας (sic) και της Τουρκίας! 

Το “Παγκόσμιο Μακεδονικό (sic) Κογκρέσο” ζητεί η κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί από τις κυρώσεις που επιβάλουν οι Βρυξέλλες εναντίον της Άγκυρας εξαιτίας των δραστηριοτήτων γεώτρησης για την ανίχνευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ελεύθερη οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου. 

Το “Παγκόσμιο Μακεδονικό (sic) Κογκρέσο” επισημαίνει ότι η Μακεδονία (sic) θα πρέπει να τηρήσει την αρχή: “δεν υπάρχουν αιώνιοι φίλοι, δεν υπάρχουν αιώνιοι εχθροί, υπάρχουν αιώνια συμφέροντα”! 

Το μακεδονικό (sic) εθνικό συμφέρον είναι να μην δημιουργεί εχθρούς εκεί όπου δεν υπάρχει ανάγκη και να μην διαταράσσει τη μακεδονο(sic)-τουρκική στρατηγική εταιρική σχέση εξαιτίας των ελληνικών συμφερόντων. Όλα τα συμφέροντα των Βρυξελλών δεν συνιστούν και συμφέροντα των Μακεδόνων το γένος και των Μακεδόνων πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου