Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ» ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡ. ΓΚΟΛΙΑΡΗ «ΚΥΠΡΟΣ 1945-1974 ΚΡΥΦΕΣ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» (σελ. 450). Εκδ. ΕΛΚΥΣΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ (23-26 Απριλίου 1964). (Επίκαιρο).
(Συνοπτική, παρουσίαση του σχετικού αποσπάσματος, από το «υπό έκδοση» βιβλίο)
Από τον Νοέμβριο του 1963 αναβρασμός στην Κύπρο…. Ο Μακάριος ανακοινώνει τα 13 σημεία για αλλαγή του Συντάγματος...Οι Τουρκοκύπριοι (Τ/κ) ξεσηκώνονται... Η γνωστή τουρκανταρσία. 
Συνεχείς μάχες μέσα και γύρω από τη Λευκωσία. ...Εκατοντάδες νεκροί , όμηροι και αγνοούμενοι... Οι Τ/κ μιλούν για 800 αγνοούμενους…Χαράσσεται η «Πράσινη Γραμμή»…Οι Τ/κ καταλαμβάνουν και εγκαθιστούν φρουρά στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, που ελέγχει το στενό πέρασμα στον Πενταδάκτυλο(Μπογάζι) για την μετάβαση στην Κερύνεια και στις βόρειες ακτές. Κλειστός από τότε ο δρόμος για τους Έλληνες!

23 Απριλίου 1964. H παραστρατιωτική διλοχία του Β. Λυσσαρίδη (στα χαρτιά μόνο υπήρχε τριεθνής κυπριακός στρατός) αναλαμβάνει την εκκαθάριση του Αγίου Ιλαρίωνα από τους Τ/κ. Οργανωτής των σχεδίων και εκπαιδευτής της διλοχίας σε περιοχή της Μονής Μαχαιρά, ο ελλαδίτης ταγματάρχης, εκ Τρικάλων, Δ. Πούλιος και επικεφαλής των αγωνιστών ο Ελληνοκύπριος (Ε/κ) Δώρος Ηλίας. 

Εκκαθαρίζουν την περιοχή του περάσματος (Μπογάζι) και στις 26 Απριλίου φθάνουν 100 μέτρα από το κάστρο. Οι Τ/κ σηκώνουν λευκή σημαία!...παραδίδονται! Εκείνη τη στιγμή έρχεται σήμα από την κυβέρνηση. Να σταματήσει αμέσως η επιχείρηση! Και σταμάτησε… Δεν καταλήφθηκε ο Άγιος Ιλαρίωνας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο υπέρ των Τούρκων εισβολέων το 1974!

Ποιος διέταξε να σταματήσει η κατάληψη του Αγίου Ιλαρίωνα; Ποιοι το απαίτησαν; Τι έκανε η Ελλάδα; Γιατί δεν παράκουσαν το σήμα και δεν κατέλαβαν το κάστρο; Τι θα συνέβαινε τότε;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ (όπως και για όλα τα κυπριακά ζητήματα)… ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου