Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Χρήστος Παπαστεργίου : Μη χάσουμε και την κοινή λογική...

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται
Το 2009, είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Κόντρα σε όλο το καθηγητικό-επιστημονικό ρεύμα της εποχής, αντιταχθήκαμε στον γενικευμένο εμβολιασμό του πληθυσμού και, άρα, στην μαζική αγορά εμβολίων.
Πού στηριχθήκαμε; Στην κοινή λογική. Λίγους μήνες πριν, στην Αυστραλία, είχαν πληγεί από την ίδια "πανδημία", αλλά οι θάνατοι, στον ανεμβολίαστο γενικό πληθυσμό, δεν ξεπερνούσαν τους συνήθεις. 


Συνεπώς, δεν χρειαζόταν ο μαζικός εμβολιασμός, παρά μόνο σε όσους ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. Οι Έλληνες, δεν εμβολιάσθηκαν, παρά την πλύση εγκεφάλου(αλήθεια, πόσο κόστισε;) και , φυσικά, κανένα ....θανατικό δεν ενέσκυψε.

Ο κ.Αβραμόπουλος, επηρεασμένος ή "αξιοποιώντας" την εισήγηση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, παρήγγειλε 16 εκατ. εμβόλια, για διπλή δόση. 

Προς τιμήν της , η επόμενη υπουργός υγείας, μετά τις εκλογές και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξενογιαννακοπούλου, ακύρωσε την μισή παραγγελία, αλλά και εκείνη, όπως και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, εμβολιάσθηκαν, ενώπιον των καμερών.

Ποινικές ή άλλες ευθύνες δεν καταλογίσθηκαν, γιατί, η απόφαση αγοράς των εμβολίων, πάρθηκε από την Βουλή, νομίζω ομόφωνα, κατόπιν εισήγησης του κ. Αβραμόπουλου.

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις μας, ως ΕΝΙΘ, δεν εισακουσθήκαμε, από αμφότερες της κυβερνήσεις, παρά μόνο, στο τέλος της "πανδημίας", όταν, πλέον, ήταν εμφανής η επικράτηση της κοινής ιατρικής λογικής, ενάντια στην ιατρική του καλοπληρωμένου συνεδριακού τουρισμού. 


Προφανώς, δεν είναι όλοι οι σύνεδροι εντολοδόχοι φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά είναι, συχνά, η κρίσιμη μάζα "καθηγητάδων" που επηρεάζει με το "κύρος" της, πολιτικές αποφάσεις.

Σήμερα, δεν υπάρχει Αυστραλία. Συνεπώς οι ληφθείσες αποφάσεις, ως τώρα, είναι σύμφωνες και με την κοινή ιατρική λογική, με βάση την εμπειρία. Ελπίζω να παραμείνουν έτσι. Ο κ.Τσιόδρας, κατάφερε, ως τώρα, να επιβάλλει αυτήν την κοινή λογική και του αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες. Ελπίζω να αντέξει, αλλά και να τον αντέξουν.

ΥΓ1. Δεν ξέρω τι θέση είχε πάρει για τον μαζικό εμβολιασμό, το 2009 και ούτε με ενδιαφέρει τώρα. Η κάθε περίοδος έχει τις οριοθετήσεις της.
ΥΓ2. Ο κ. Κοντοζαμάνης, παραμένει διαχρονικά θιασώτης της προώθησης του ιδιωτικού τομέα υγείας, του οποίου άλλωστε, είναι και διοικητικό στέλεχος, όταν δεν είναι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ελπίζω, η τωρινή κρίση, να τον κάνει κι εκείνον σοφότερο.
ΥΓ3. Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται. Συμπληρώνει τον δημόσιο τομέα και, υπό προυποθέσεις, συμβάλλει στην εξέλιξή του. Απαιτείται, όμως, διαφάνεια και κανόνες, όπως σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και όχι "υπόγεια" ροή πόρων από το δημόσιο, όπως, εν πολλοίς, συμβαίνει στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου