Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Να σβήσει τη φωτιά Βρούτση θέλει το Μαξίμου - Πλησιάζει ανασχηματισμός

Η πυροσβεστική παρέμβαση Μητσοτάκη στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ο υπουργός με ημερομηνία λήξης και ο ανασχηματισμός. Να ανακόψει τα απόνερα της αναδίπλωσης για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και την ενίσχυση των επιστημόνων επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό
Εργασίας από χθες να αποτελεί και επίσημα την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, αφού αδειάστηκε μεν, παραμένει στη θέση του δε.

Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού για ακύρωση του προγράμματος που είχε προκαλέσει σφοδρές κοινωνικές αλλά και πολιτικές αντιδράσεις και την απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων, προσδοκούσε να λειτουργήσει σε πρώτο επίπεδο πυροσβεστικά για να ανακόψει το σκληρό πολιτικό πρέσινγκ της αντιπολίτευσης στο τέμπο που έχει καταφέρει να χαράσσει εδώ και κάποιες μέρες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνοντας γύρω του και την ήσσονα αντιπολίτευση και δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα άτυπο αντικυβερνητικό μέτωπο.

Στόχος ήταν, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, να μη μείνει καμία σκιά μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Για τους προσεκτικούς παρατηρητές εξάλλου, για την αναδίπλωση είχε προϊδεάσει ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης είχε αναγνωρίσει τα λάθη και είχε τηρήσει σαφώς χαμηλότερους τόνους από τον Υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος την ίδια ώρα διερρύγνυε τα ιμάτιά του για την ευστοχία του προγράμματος εξαπολύοντας παράλληλα μύδρους κατά του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπουργός με ημερομηνία λήξης


Η πυροσβεστική παρέμβαση Μητσοτάκη ωστόσο, μία σχεδόν εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του θέματος, δε φαίνεται να αφήνει χωρίς αμυχές το κυβερνητικό σχήμα, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα στο μαλακό υπογάστριό της, τη λεγόμενη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να «αδειάσει» τον υπουργό του, διατηρώντας τον ωστόσο προς ώρας στη θέση του, δεδομένου ότι ενδεχόμενη απομάκρυνσή του αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε επιβεβαίωση των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για οικονομικό σκάνδαλο με πρωτεργάτη τον κ. Βρούτση.

Τούτων δοθέντων, αν και ως γνωστόν εκλογές και ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται, στην προκείμενη περίπτωση όλα δείχνουν πως η ολοκλήρωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα συνδυαστεί με τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος επισπεύδεται σε μία προσπάθεια να δοθεί ένα σύνθημα επανεκκίνησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Και στο νέο σχήμα, όπως σημειώνουν παροικούντες τα κυβερνητικά κλιμάκια, ο κ. Βρούτσης δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του. Γιατί πέρα από το φιάσκο της τηλεκατάρτισης, το οποίο μετά και το άδειασμα του Μαξίμου χρεώνεται από τον κ. Μητσοτάκη αποκλειστικά στον υπουργό του, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα της αγοράς εργασίας, όπου τα στοιχεία ήδη δείχνουν δραματική επιδείνωση.

Και αν στην περίπτωση της τηλεκατάρτισης η αναδίπλωση του Μεγάρου Μαξίμου αρκούσε για να περισώσσει κάπως την κυβερνητική φθορά, στο μέτωπο της ανεργίας και των απολύσεων απαιτούνται πολύ περισσότερα και σε βάθος χρόνου και όχι απλά μία απόφαση. Και σε αυτό το μέτωπο που θα αποτελεί και το βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης την επόμενη μέρα, το πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζει πολύ καλά πως ο κ. Βρούτσης έχει ήδη μπει στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την επιλογή του να επιδοτήσει τις απολύσεις και όχι την εργασία και τον μισθό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου