Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Πακέτο-μαμούθ για τη στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας λόγω πανδημίας

Ιαπωνία: Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει "άνευ προηγουμένου ...Πακέτο στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας όσο το 20% του ΑΕΠ της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών που προκάλεσε το πλήγμα της πανδημίας.Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι το πακέτο ύψους 108 τρισ. γεν (989 δισ. δολάρια) θα επικυρωθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο και είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο που εγκρίθηκε για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ύψους 56 τρισ. γεν (514 δισ. δολαρίων).

Το πακέτο περιλαμβάνει απευθείας καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους άνω των 6 τρισεκ. γεν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε ο Άμπε, τονίζοντας την εκτεταμένη ζημιά από τον ιό, που έχει τροφοδοτήσει φόβους για ύφεση. Παράλληλα, είπε ότι θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ίσως και αύριo.


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση για το οικονομικό πακέτο ελήφθη μετά την τεράστια ζημία από τον κορονοϊό στην οικονομία.

Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, εξήγησε ότι το ποσό μπορεί να περιλαμβάνει παλαιότερα οικονομικά μέτρα ύψους 26 τρισ. γεν που υιοθετήθηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς προκείμενου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρή θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό, σε προσχέδιο εγγράφου για το πακέτο μέτρων που συντάχθηκε από την κυβέρνηση, η πανδημία αναφέρεται ως η «μεγαλύτερη κρίση» που έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμενε η αγορά, δίνοντας μια αίσθηση ασφάλειας σε όσους αντιμετωπίζουν την προοπτική μείωσης των εισοδημάτων τους και παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

«Ίσως υπάρξει περιορισμένος αντίκτυπος στην τόνωση της κατανάλωσης δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι απέχουν από τις αγορές προϊόντων», σύμφωνα με υψηλόβαθμο οικονομολόγο στη Nomura Securities. «Μπορεί όμως να αποτρέψει δευτερογενείς επιπτώσεις για την επιδείνωση της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου