Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΚΙΝΑΛ: Καταιγίδα επιθέσεων σε Μητσοτάκη και το τρίγωνο Βρούτση-Γεωργιάδη-Βορίδη

Το υπουργικό τρίγωνο Βρούτσης – Γεωργιάδης – Βορίδης βάζει στο στόχαστρο το Κίνημα Αλλαγής, χρεώνοντας ταυτόχρονα τη συνολική ευθύνη στο Μέγαρο Μαξίμου για μια σειρά λαθών, αντεργατικών πολιτικών, αστοχιών και για το σκάνδαλο με τα vouchers.
Με τον τόνο των επιθέσεων να δίνει η ίδια η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει, στην αρχή του τέλους των περιοριστικών μέτρων, να πετύχει διαδοχικές αντιπολιτευτικές νίκες, με άμεσο αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών που βάλλονται από τα οικονομικά απόνερα της πανδημίας.


Ναι μεν παραμένει για το Κίνημα Αλλαγής βασική προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά το βάρος της αντιπολιτευτικής τους τακτικής στρέφεται πλέον στην υιοθέτηση από την κυβέρνηση ενός στιβαρού πακέτου κοινωνικών λύσεων.

Η κυρία Γεννηματά διαπιστώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τις αδιανόητες επιλογές των υπουργών του για να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος και ποντάρει στην υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνουν την εποχή του κορονοϊού και άλλοι πρωθυπουργοί της Ευρώπης. 


Ωστόσο, όπως επισημαίνει στους συνομιλητές της, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ευθύνη ανήκει πρώτα στον ίδιο και ότι η άτακτη υποχώρηση («αδειάζοντας» τον υπουργό Εργασίας) δεν τον απαλλάσσει, καθώς πρόκειται για την εφαρμογή μιας ατζέντας που εκείνος ενέκρινε.

«Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις» είπε -και όχι τυχαία- από το βήμα της Βουλής η κυρία Γεννηματά, ψέγοντας τον πρωθυπουργό για την επί της ουσίας άρση της προστατευτικής ομπρέλας στον χώρο της εργασίας. Μάλιστα, με αναφορές στο απόσταγμα του σχεδίου των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που περιέγραψε στην Προσύνοδο ο Ισπανός πρωθυπουργός, η κυρία Γεννηματά επέκρινε τον Ελληνα ομόλογό του ότι δεν πρωτοστατεί στη μάχη για την επανεκκίνηση των οικονομιών, αλλά κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του Σάντσεθ, του Μακρόν και του Κόντε.
Γενναία μέτρα


Το «δόγμα» που ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη θέλει για την επανεκκίνηση και της ελληνικής οικονομίας γενναία και μη συμβατικά μέτρα, νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, ένα ειδικό ομόλογο, επιχορηγήσεις κρατών και όχι δάνεια. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ θεωρούν, δε, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία συμμετείχε η κυρία Γεννηματά, καταγράφηκε αλλαγή ρότας σε σχέση με την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη, στην οποία οι του Βορρά εμφανίζονταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί ως προς την υιοθέτηση της ισπανικής πρότασης.

Πολλές από τις εισηγήσεις του ΚΙΝΑΛ έχουν συμπεριληφθεί στην ισπανική πρόταση για περισσότερο κοινωνικό κράτος και λύσεις στον πολλαπλώς βαλλόμενο χώρο της εργασίας. 



Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής θα επιμείνει στην αποκάλυψη όλων των «διαδρομών» στο υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες ζήτησε εξαρχής την παραίτηση Βρούτση, ενώ θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στους υπουργούς Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη για «τραγικά βήματα» στον τομέα ευθύνης τους. Η καταιγίδα επιθέσεων μέσα στα επόμενα 24ωρα θα κατευθυνθεί πάντως και προς το Μέγαρο Μαξίμου για την «απουσία» του στη μάχη προστασίας της πρώτης κατοικίας με την αναστολή των πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου