Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Πρόγραμμα 8 δισ. ευρώ για διάσωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Με πρόγραμμα 8 δισ. ευρώ θα στηρίξει τη γαλλική ...Το σχέδιό του για τη διάσωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.Κεντρικό σημείο στο σχέδιο αυτό θα είναι η ηλεκτροκίνηση στα οχήματα.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από το εργοστάσιο της εταιρείας Valeo (VLOF.PA) που παράγει ανταλλακτικά στη βόρεια Γαλλία, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει πως κανένα όχημα που κατασκευάζεται σήμερα στη Γαλλία δεν θα πρέπει να παράγεται σε άλλη χώρα, ουσιαστικά ζητώντας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να φέρουν την παραγωγή τους στη Γαλλία.


Νωρίτερα, με «τιτίβισμα» που έκανε αναγγέλλοντας το σχέδιο, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το κράτος θα επενδύσει «ογκωδώς» στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία «είναι μέρος της οικονομίας μας προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Στη Γαλλία η αυτοκινητοβιομηχανία περιλαμβάνει εταιρείες όπως οι Peugeot-Citroen και Renault, αλλά και εργοστάσια παραγωγής ανταλλακτικών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως έχει υποστεί μεγάλη ζημιά τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν καταρρεύσει οι πωλήσεις αυτοκινήτων, και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με εκπροσώπους της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας και των συνδικάτων των εργαζομένων με αντικείμενο ένα πρόγραμμα δανεισμού με κρατική εγγύηση ύψους 5 δισ. ευρώ για την εταιρεία Renault. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για να λάβει η εταιρεία βοήθεια θα πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια στη Γαλλία.

Το ζήτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πολύ ευαίσθητο πολιτικά στη Γαλλία, καθώς απασχολεί 400.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του γαλλικού ΑΕΠ. Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα έπεσαν κατά 90% ενώ έκλεισαν οι εκθέσεις και σταμάτησε η παραγωγή, λόγω της πανδημίας.

Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να αναπτυχθεί ο τομέας της καινοτομίας στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε χθες ότι για να ενισχυθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επαναφέρουν την παραγωγή τους στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου