Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Στα… χαρακώματα ΗΠΑ και Ρωσία με φόντο τη Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών

Στα... χαρακώματα ΗΠΑ και Ρωσία με φόντο τη Συνθήκη των Ανοικτών ΟυρανώνΤην πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies ( Ανοικτοί Ουρανοί) την πρόθεσή τους την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και η οποία επιτρέπει άοπλες πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, καθώς ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τους όρους της Συνθήκης.Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποχώρηση από την Συνθήκη θα πραγματοποιηθεί επίσημα σε έξι μήνες, σύμφωνα με τους όρους αποχώρησης που προβλέπονται από τη συνθήκη.

Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από μια σημαντική διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση, πέρυσι, των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς(INF).

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, την οποία επικαλείται σε ανταπόκριση του το πρακτορείο TASS από τη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να ενημερώσει αύριο Παρασκευή την ρωσική κυβέρνηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών.
Η απάντηση από πλευράς Ρωσίας

«Η Ρωσία έχει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών, αλλά αρχικά πρέπει να περιμένουμε την επίσημη απόφαση της Ουάσιγκτον για την αποχώρηση από τη συνθήκη», δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης για ζητήματα μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Γιερμακόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την συνθήκη.

«Πάντα έχουμε κάποιο σχέδιο Β. Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό αυτοπροβάλλονται ως αξιόπιστος εταίρος και ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να σχεδιάζουμε την περαιτέρω δραστηριότητα μας ξεκινώντας από το με τι είδους εταίρο έχουμε να κάνουμε την παρούσα στιγμή», δήλωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας ως παντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη αυτή.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, δήλωσε: «Η απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συνθήκη σημαίνει όχι μόνο ένα πλήγμα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στα υφιστάμενα μέσα στρατιωτικής ασφάλειας και στα αναγκαία συμφέροντα ασφάλειας των ίδιων των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Γκρουσκό ανέφερε πως μια αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies θα επηρεάσει τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων αυτής, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, τόνισε πως η χώρα του δεν παραβίασε τη συνθήκη, σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσινγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου