
- Ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά το 2019 έπρεπε να δώσει το 40, 8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές, ενώ μια οικογένεια με δύο παιδιά οι επιβαρύνσεις εξανεμίζουν το 37, 8% των αποδοχών των εργαζομένων. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη οικογενειακή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία, που φθάνει στο 37, 8% με πρώτη την Ιταλία, στο 39,2%.
Ο φόρος εισοδήματος, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι κατανάλωσης όπως ο ΦΠΑ αποτελούν μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο συνδυασμός αυτών των φόρων αποτελεί αυτό που ονομάζεται “φορολογική επιβάρυνση εργασίας”.
Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν τα εξής:
- Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλή και φθάνει στο 40, 8% πάνω από τον μέσο όρο 36% του ΟΟΣΑ.
-Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χώρων του ΟΟΣΑ.
-Η προοδευτικότητα της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας στη χώρα μας είναι επίσης η 14η υψηλότερη μεταξύ των 16 χωρών του ΟΟΣΑ.
-Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες με υψηλή φορολογική επιβάρυνση στην εργασία , η χώρα μας δεν παρέχει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει μια από τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων με 40, 8% για εργαζόμενους και 37,8% για εργαζόμενους με οικογένεια με δύο παιδιά.
Για τις χώρες του ΟΟΣΑ η έκθεση αποκαλύπτει μεταξύ άλλων:
-Οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά με μεσαία εισοδήματα που ζουν σε .χώρες του ΟΟΣΑ κατέβαλαν το 2019 πάνω από 1/3 ή 36% του μισθού τους σε φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.
- Η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για τους εργαζόμενους χωρίς παιδιά στον ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 7% στη Χιλή έως 52, 2% στο Βέλγιο.
-Από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ σε 14 χώρες η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας ξεπερνά το 40% σε 14 χώρες κυμαίνεται από 40% έως 30% και σε 8 χώρες είναι κάτω από 30%.
-Οι πρωταθλήτριες χώρες είναι το Βέλγιο ( 52,2%) η Γερμανία (49, 4%), η Ιταλία (48%, 0%), η Αυστρία (47,9%)και η Γαλλία (46,7%).
Στον αντίποδα βρίσκονται η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (18%,8%), το Μεξικό (20,1%)
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου