Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τουρισμός, επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα στις επαφές Μητσοτάκη-Νετανιάχου

Τουρισμός, επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα στις επαφές Μητσοτάκη-ΝετανιάχουΤο πρώτο διεθνές διπλωματικό ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιείται στο Ισραήλ με την ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα «καυτά« θέματα των ημερών.
Φιλοφρονήσεις και υποσχέσεις για συνεργασία σε διάφορους τομείς αντάλλαξαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά το τετ α τετ που είχαν στο Ισραήλ.

Μεταξύ των δύο πρωθυπουργών τονίστηκε ο «ισχυρός δεσμός» που συνδέει τις δύο χώρες αλλά και η κοινή επιθυμία για «ευημερία και σταθερότητα» στην περιοχή.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα» και «αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις» ήταν τα πρώτα λόγια του ισραηλινού πρωθυπουργό στην κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα ομόλογό του. Ο Νετανιάχου στη σύντομη και περιεκτική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed και τη σημασία του έργου για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Επίσης, έκανε αναφορά στον τουρισμό θέτοντας ως στόχο το πλήρες άνοιγμα για τις μετακινήσεις «από την 1η Αυγούστου, χωρίς καραντίνα».


Κάλεσμα σε «στενότερη συνεργασία» σε «πολυάριθμους τομείς» απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργό και προέταξε τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου καταγγέλλοντας την «επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας» που αποτελεί «απειλή» αλλά και παράγοντα «αποσταθεροποίησης». Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην «άκυρη» συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και την εύθραυστη κατάσταση στη γειτονιά μας, αναφέροντας πως συζήτησε το θέμα εκτενώς με τον ισραηλινό ομόλογό του.

Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την Ειρήνη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έτσι ακριβώς έκανε η χώρα στην υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία πριν μερικές ημέρες.
Προσάρτηση Δυτικής Όχθης

Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ θέλει η βεντάλια των συνομιλιών να επεκτάθηκε και σε θέματα που δεν σχοιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έθεσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τα σχέδια του Τελ Αβίβ να προσαρτήσει σημαντικό τμήμα των κατεχόμενων εδαφών της Δυτικής Όχθης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αρνητική στάση που κρατά η Ε.Ε. στην κίνηση που «αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο».

Σύμφωνα με την Haaretz, ο ισραηλινός επιδιώκει την βοήθεια του Έλληνα πρωθυπουργού προσδοκώντας σε μια παρέμβασή του που θα μετριάσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση της για την προσάρτηση εδαφών αλλά θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο για να «αποτραπούν οι κυρώσεις» της ΕΕ προς το Ισραήλ.

Στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ την επόμενη Τετάρτη, με τις συνομιλίες να έχουν αντικείμενο «παρόμοια θέματα».

► Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτίμησαν ότι το σχέδιο του Ισραήλ για την προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο το οποίο απαγορεύει την προσάρτηση εδαφών με τη βία και κάλεσε τις άλλες χώρες να αντιταχθούν ενεργά στα ισραηλινά σχέδια.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού


Τρίτη 16.06.2020

-15.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό 'Αμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκάντζ

-16.30-17.15 : Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές

-17.20-18.15 : Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πατριαρχείο - Μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως

-18.45-19.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ

Τετάρτη 17.06.2020

-8.30 : Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι

-9.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν

-10.10 : Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος - Κατάθεση στεφάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου