Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

«Φυγή προς τα μπρος» προγραμματίζει ο Αλέξης Τσίπρας, με προώθηση «νέου αίματος» στα ηγετικά κλιμάκια

Την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο, το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.Κομβική για την ανασυγκρότηση και την αντεπίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το προσεχές Σάββατο στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο.

Την Πέμπτη, αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει τις εισηγήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει την μετεξέλιξη του κόμματος, πως για πρώτη φορά πριν τη συνεδρίαση της ΚΕΑ δεν συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σάββατο, άλλωστε, η ΚΕΑ θα εγκρίνει τη μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την τελική απόφαση να λαμβάνει το Συνέδριο. Εφόσον, όμως, υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία, το νέο όνομα θα χρησιμοποιείται στο εξής στα επίσημα λογότυπα, στα υλικά και στα λοιπά έγγραφα του κόμματος, γεγονός που καθιστά την απόφαση του Συνεδρίου για τη μετονομασία που θέλει να σηματοδοτήσει την μετεξέλιξη της Κουμουνδούρου εντελώς τυπική.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει η συνεδρίαση της ΚΕΑ να σηματοδοτήσει το τέλος της εσωστρέφειας που παρατηρήθηκε εκ νέου το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών και τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στην «Εποχή», γεγονός που σηματοδότησε έντονη αντιπαράθεση των δυο ανδρών στην Πολιτική Γραμματεία-αντιπαράθεση που από ορισμένους η επίλυσή της παραπέμπεται για το μέλλον. 

Δεν είναι τυχαίο δε, που αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΑ προγραμματίζονται νέες εξορμήσεις στελεχών στο Λεκανοπέδιο και την επαρχία, ενώ η ηγεσία της Κουμουνδούρου επεδίωξε να λύσει και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ομάδα των ευρωβουλευτών, με –σχετική- κάλυψη στον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕΑ, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρχει νέα εσωκομματική αντιπαράθεση με κείμενα των τάσεων για το μέλλον του κόμματος, ενώ υπάρχουν εκκρεμή θέματα όπως η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, για την ανακοίνωση της οποίας η ΚΕΑ θα εξουσιοδοτήσει το Πολιτικό Συμβούλιο. Ενδιαφέρον είναι επίσης ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται τέλη Αυγούστου και να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τις προβλέψεις για την επανεμφάνιση ή όχι της πανδημίας το φθινόπωρο, αφού ο αρχικός στόχος είναι το Συνέδριο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο.





Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, όπως έχουν αποκαλύψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κόμματος, με πρώτη φάση την προώθηση νέων στελεχών από όλες τις τάσεις, που κύριο προσόν τους είναι η επαφή με την κοινωνία και η αντίληψη των σύγχρονων προβλημάτων και όχι το ειδικό βάρος στις εσωκομματικές ίντριγκες ή την κομματική τους ιστορία και μόνο. 

Ο κομματικός ανασχηματισμός, λογικά, θα πραγματοποιηθεί πριν τη ΔΕΘ, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές από τον πρωθυπουργό, με την οριστική αναδιάταξη των δυνάμεων του κόμματος να πραγματοποιείται μετά το Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου