Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Θεσσαλονίκη: "Έπεσαν" οι υπογραφές για το Διεθνές Κέντρο της Cisco στα παλιά δημοτικά σφαγεία

Ένα σημαντικό βήμα για να γίνει η Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς των τεχνολογικών εξελίξεων επετεύχθη το μεσημέρι της Πέμπτης, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» στην πόλη.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Cisco υπεγράφη σε εκδήλωση που έγινε στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, ο οποίος και θα αποτελέσει τη «βάση» του Κέντρου αυτού.H CISCO «προσγειώθηκε» στη Θεσσαλονίκη: Παρουσία Αδωνι-Πιερρακάκη ...

Για «μια πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας πως «είναι η απαρχή μιας συστηματικής προσπάθειας που κάνουμε για να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο».

Αναφερόμενος στο γεγονός πως οι συζητήσεις με τη Cisco ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και σήμερα έγινε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε πως «τα πράγματα προχωρούν γρήγορα».

«Σήμερα η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε ένα club προνομιακών μητροπόλεων που φιλοξενούν παρόμοια κέντρα», τόνισε επίσης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσθέτοντας πως στο δίκτυο αυτό ανήκουν μόλις 15 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει η παρουσία του Κέντρου στην πόλη λέγοντας πως στα σύγχρονα αστικά κέντρα, όπου όλα θα είναι «έξυπνα», τα ζητήματα θα λύνονται με τεχνολογικές λύσεις όπως αυτές που θα αναπτύσσονται σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός», αναφερόμενος στη δημιουργία του Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα για τις άμεσες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Είμαι σίγουρος πως η Θεσσαλονίκη θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά», είπε απευθυνόμενους προς τους ανθρώπους της Cisco ο κ. Γεωργιάδης.

«Είναι σπουδαίο να μπορεί κανείς να σκεφτεί πώς η τεχνολογία ενδυναμώνει τον άνθρωπο», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Κέντρου για τη χώρα και τον εκσυγχρονισμό του κράτους σε ζητήματα τεχνολογίας. Υπογράμμισε επίσης πως στόχος είναι όλο το κράτος να περάσει στο gov.gr και να απλουστευτούν όλες οι διαδικασίες για την πλήρη εξάλειψη της γραφειοκρατίας.



«Θα περάσουμε στο 5G και τα δίκτυα πέμπτης γενιάς πάρα πολύ σύντομα», είπε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του 2021, μεγάλος μέρος της χώρας μας θα έχει 5G.

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση της Cisco για την επίτευξη της συμφωνίας αναφορικά με το Κέντρο μετέφερε ο γενικός διευθυντής της Cisco Ελλάς, Αντώνης Τσιμπούκης.

«Καταλήξαμε σε μια επενδυτική φάση η οποία θα δώσει νέα πνοή όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χώρα ολόκληρη», ανέφερε ο κ. Τσιμπούκης και πρόσθεσε πως η επιλογή της Θεσσαλονίκης μόνο τυχαία δεν ήταν. «Πιστεύουμε πως η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Ανέκαθεν ήταν. Και θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτό και να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Cisco Ελλάς.

«To Κέντρο θα ωφελήσει όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά συνολικά τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.



Όπως είπε η κα Αντωνίου, στόχος αποτελεί εντός του καλοκαιριού να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε το Κέντρο να είναι έτοιμο και τον Σεπτέμβριο να γίνουν τα εγκαίνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν προβλεφθεί, το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» θα φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων. Εξάλλου, θα υπάρξουν και συνεργασίες μεταξύ νεοσύστατων επιχειρήσεων (start-ups), πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου