Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

ΚΙΝΑΛ: «Αντάρτικο» Καστανίδη στο νομοσχέδιο για τις πορείες -«Είναι πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη»

Με εξαιρετικά σκληρούς χαρακτηρισμούς μίλησε για το νομοσχέδιο για τις πορείες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματος όπως διατυπώθηκε από την Φώφη Γεννηματά.Σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 4 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (Καστανίδης, Κατρίνης, Πουλάς και Μουλκιώτης), αντιτίθενται στην απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΟ να στηρίξουν το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη, ο κ. Καστανίδης άσκησε σκληρή κριτική στις διατάξεις που περιλαμβάνει, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό», «κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής» και «δεν προστατεύει τις συναθροίσεις κομμάτων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Πληροφορίες φέρουν διαφωνούνται και τον Γ. Παπανδρέου

Μάλιστα ο κ. Καστανίδης είχε και κόντρα με τον προεδρεύοντα (επίσης βουλευτή του ΚΙΝΑΛ) Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, επειδή υπερέβη τον χρόνο της ομιλίας του. Πληροφορίες θέλουν να αντιτίθεται στο νομοσχέδιο και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να είχε και συνάντηση για το θέμα αυτό με την Φώφη Γεννηματά.

Στη Χ. Τρικούπη αναγνωρίζουν τις διαφωνίες των 4 βουλευτών αλλά δηλώνουν ότι έχουν δηλώσει πως θα σεβαστούν την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΟ και θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία, υπενθυμίζεται είναι ονομαστική.


Την απόφαση να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο είχε ανακοινώσει η Φώφη Γεννηματά χθες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με την καθοριστική παρέμβαση του κόμματος, η κυβέρνηση άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που απαγόρευε ουσιαστικά τις διαδηλώσεις. «Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στάση που χαιρέτισε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή.

Τα «πυρά Καστανίδη» και η κόντρα με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο

Ο Χ. Καστανίδης ανεβαίνοντας το βράδυ της Τετάρτης στο βήμα της Βουλής είπε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο για της δημόσιες συναθροίσεις είναι "πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη". «Το νομοσχέδιο αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό. Κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής. Το ν/σ δεν προστατεύει τις συναθροίσεις κομμάτων και γ βαθμιων συνδ. Οργανώσεων, όπως κάνει το διάταγμα Δένδια».

Αν και δέχθηκε ότι ορθώς εισάγεται ρυθμιστικός νόμος του συνταγματικού δικαιώματος του "συνέρχεσθαι", είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν κάνει χρήση της αναλογικότητας. Η εξισορρόπηση του "συνέρχεσθαι" με τις πρόνοιες για την τάξη και την κοινωνικοοικονομική ζωή πρέπει να γίνεται με τη χρήση της αρχής αναλογικότητας, και αυτό δεν συμβαίνει, παρά τα βελτιωτικά βήματα του υπουργού, είπε ο κ. Καστανίδης. Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει ότι εάν ο πρόεδρος Πρωτοδικών δεν διατυπώσει γνώμη έως 24 ώρες πριν τη συνάθροιση, αυτό θα αποτελεί τεκμήριο υπέρ της απαγόρευσης της συνάθροισης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι "όταν ρυθμίζεις την προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, το τεκμήριο (πρέπει να) λειτουργεί πάντα υπέρ του δικαιώματος και όχι κατά".


Επικαλούμενος τις αρχές της "Επιτροπής της Βενετίας" είπε ότι δεν είναι δυνατό να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με περιορισμούς που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και το νόημα μιας δημόσιας συνάθροισης: "Ως παράδειγμα (η επιτροπή της Βενετίας) λέει ότι, αλλοίωση σημαίνει όταν ακόμα αλλάζει και ο τόπος της συνάντησης" είπε ο κ. Καστανίδης.

Επίσης, χαρακτήρισε "αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης" την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. "Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;" αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης. Συμπέρανε μάλιστα ότι εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος - οργανωτής, σημαίνει ότι η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας". Τέλος είπε ότι προηγούμενη ρύθμιση του κ. Δένδια για περιορισμούς συγκεντρώσεων, εξαιρούσε τα κόμματα της Βουλής, τριτοβάθμιες οργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Εσείς δεν τα εξαιρείτε και "επιμένετε να αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος" που θεωρεί τα κόμματα ως αποφασιστικό παράγοντα της Δημοκρατίας. Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη, είπε ο κ. Καστανίδης.


Χ. Καστανίδης: Υπάρχει ένα μείζον πολιτικό θέμα που αφορά στην κυβέρνηση. Για πρώτη φορά θεσμοποιήθηκε με το Σύνταγμα του 1975 ως αποφασιστικός λειτουργικός παράγοντας της Δημοκρατίας το πολιτικό κόμμα. Αυτό ουδέποτε στον κύκλο της μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε. Το κάνετε εσείς διότι προβλέπετε ότι οι συγκεντρώσεις πολιτικών κομμάτων υπάγονται στις απαγορεύσεις, στους περιορισμούς σας και στις δεσμεύσεις περιορισμού αστικών υπευθύνων. Ο συντηρητικός αλλά ευπατρίδης κ. Δένσιας, όταν υπέγραφε το προεδρικό διάταγμα 120 του 2013 πρόσεξε θεσμικά..»

Οδ. Κωντανταντινόπουλος : Κύριε συνάδελφε, έχουμε φτάσει στα 10 λεπτά.

Χ. Καστανίδης: Είπε επιβάλλω περιορισμούς... τελειώνω κύριε πρόεδρε.

Οδ. Κωντανταντινόπουλος : Θα σας επικαλούνται όλοι μετά

Χ. Καστανίδης : Ελπίζω να με επικαλούνται για άλλους λόγους .

Οδ. Κωντανταντινόπουλος : Για το χρόνο θα σας επικαλούνται

Χ. Καστανίδης : Ελπίζω να με επικαλούνται για άλλους λόγους ....είπε λοιπόν ο ευπατρίδης κύριος Δένδιας “επιβάλλω περιορισμούς στις συγκεντρώσεις αλλά εξαιρώ των ρυθμίσεων τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, τις τριτοβάθμιες οργανώσεις και τις επετειακές εκδηλώσεις”. Εσείς επιμένετε, αμφισβητώντας την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και των πολιτικών θεσμών μεταξύ των οποίων είναι το πολιτικό κόμμα. Αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος. Είστε παρά πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου