Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Άνω-κάτω κάνει το ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις- Φλερτ από Μαξίμου

Άνω-κάτω κάνει το ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις- Φλερτ από ΜαξίμουΠαρασκηνιακές προσπάθειες να δεχθεί αλλαγές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να το ψηφίσει. Σκληρή κόντρα μεταξύ των βουλευτών του κόμματος. Ο ρόλος του Γιώργου Καμίνη και γιατί όλοι περιμένουν πού θα ρίξει το βάρος της η Φώφη Γεννηματά.Σφοδρή αντιπαράθεση μαίνεται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ για τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, έστω και χωρίς την εξουσιοδότηση της ηγεσίας, βρίσκονται σε επαφή με την οδό Κατεχάκη, ώστε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να κάνει δεκτές 2-3 τροπολογίες, προκειμένου να λάβει την αφορμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Αντίστοιχες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες, άλλωστε, υπάρχουν και από το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει ότι ένας νόμος που θεωρούσε όπλο του κινδυνεύει να του γυρίσει μπούμεραγκ!

Το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη, άλλωστε, είναι άλλωστε, σε ποσοστό 80% και πάνω, αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει ο Γιώργος Καμίνης ως Δήμαρχος Αθηναίων, συνδιαμορφώνοντάς το με προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Αντώνης Μανιτάκης.

Μια από τις αλλαγές που θα διευκόλυνε τη Χαριλάου να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, είναι να αποφασίζει ο εισαγγελέας για την απαγόρευση ή τη διάλυση των διαδηλώσεων όταν γίνονται επεισόδια και όχι απλώς να ενημερώνεται, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη. Μια δεύτερη αλλαγή θα μπορούσε να ήταν η μη επαναφορά της διάταξης για την «θρασύτητα κατά της αρχής», που είχε καταργηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-πρόκειται περί μιας διάταξης που είχε θεσπιστεί το 1952 που προέβλεπε έως ένα χρόνο φυλάκιση σε περίπτωση που διαπιστωνόταν …θρασύτητα κατά της αρχής!


Τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο, είναι αντίθετα στην υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, εκτιμώντας πως έχει στόχο τα δικαιώματα και το χτύπημα των διαδηλώσεων, αγνοώντας το ότι η πρόταση Χρυσοχοΐδη αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του σχεδίου Καμίνη και «αδειάζοντας» κατ΄ αυτόν τον τρόπο τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων και νυν βουλευτή Επικρατείας του κόμματος. Επιπλέον θεωρούν πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις είναι στην πράξη ανεφάρμοστο και θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιδιώκει να λύσει. 

Αντιθέτως, μια μικρότερη, πλην όμως, ισχυρή και με επιμονή στην άποψή της ομάδα βουλευτών, θεωρεί πως η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να ψηφίσει επί της αρχής τουλάχιστον το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας ως «ιδεοληψίες» και «κατάλοιπα από τη δεκαετία του ΄80» τη διαφορετική άποψη των συναδέλφων τους. Τονίζουν, μάλιστα, πως θα το πάθουν όπως με το νόμο για το άσυλο, που καταψηφίζοντάς τον, το ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της προστασίας του ασύλου ενώ ήταν υπέρ της κατάργησής του, παραχωρώντας-όπως υπογραμμίζουν- το χώρο του κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Στο πλαίσιο αυτό που διαμορφώνεται και το οποίο απεικονίζει την πραγματική κατάσταση και τις θεμελιακές διαφορές που υπάρχουν εντός της Χαριλάου Τρικούπη, όλοι περιμένουν το πού θα ρίξειτο βάρος της η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, ώστε η ΚΟ να μην έχει διαρροές κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου