Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ο διάλογος της Τουρκίας ξεκίνησε - Ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου


Ελλάδα και Τουρκία... ξεκινάνε διάλογο με την Άγκυρα να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου. Με αντί - Navtex η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, την ώρα που όπως έγινε γνωστό από το Ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκινά η έναρξη του νέου γύρου Διερευνητικών Επαφών.

Την ώρα που η Ελλάδα ανακοινώνει ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, η Άγκυρα απαντά με τον γνωστό της τρόπο.

Ειδικότερα με αντί-Navtex από τον σταθμό της Σμύρνης ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου!


Η νέα Navtex έρχεται λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη ναυτική οδηγία που αφορούσε την Χίο.


Η Αντι-Navtex:

TURNHOS N/W : 1185/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 22-09-2020 16:35)TURNHOS N/W : 1185/20
AEGEAN SEA
1. LA12-210/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z SEP 20.

Νωρίτερα πάντως σήμερα το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».


Παράλληλα, το μεσημέρι της Τρίτης (22/9), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ, ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει διάλογο με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ευρωπαίο επίτροπο, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος τόνισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον διάλογο με την Αθήνα και πως ελπίζει να υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην Μεσόγειο.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις που θα ωφελήσουν όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις εντάσεις που επικρατούν.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για τις σχέσεις της γηραιάς ηπείρου με την γείτονα χώρα, θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου