Τη λέξη «αυτοπεποίθηση» επανέλαβε πολλάκις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη ως απάντηση στην ελληνοτουρκική κρίση και τις συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία και την εργασία.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ειδικότερα εξοπλιστικό πρόγραμμα- μαμούθ ως απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, 12 βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία με έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων και με φοροαπαλλαγές ορισμένες εκ των οποίων από το 2021, καθώς και το “μεταρρυθμιστικό σχέδιο” της κυβέρνησης για το μέλλον, με αλλαγές στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, τις οποίες περιέγραψε σε αδρές μόνο γραμμές.
«Το πρόγραμμα δράσης μας έχει κοινό σύνθημα: Αυτοπεποίθηση. Και δύο κεφάλαια, ισάριθμα των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας: Της αυτοπεποίθησης στην Άμυνα. Και της αυτοπεποίθησης στην Υγεία και την Οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Όλα τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της Άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης ύστερα από μία περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών» και πρόσθεσε:
«Λοιπόν, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες. Η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά κι ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες, που θα επωμιστούν το κόστος».
Σχολίασε δε, απαντώντας εκ των προτέρων στην όποια κριτική για το μέγεθος του εξοπλιστικού προγράμματος, πως: «Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη».
Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε ειδικότερα έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν όπως τόνισε την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων:
- Πρώτον. Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.
«Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
- Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.
«Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ» , τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
- Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων.
Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.
«Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: 'Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται»' δήλωσε ο πρωθυπουργός.
- Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας.
«Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική» πρόσθεσε.
- Πέμπτον, ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως: «Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.
Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.
Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».
- Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.
«Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται όχι μόνο στο επίπεδο της ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες.
«Με άλλα λόγια, οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία. Αλλά και με κοινωνική σφραγίδα. Καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
12 πρωτοβουλίες για την οικονομία με το βλέμμα στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις
Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία, στο πλαισιο του πλέγματος μέτρων που ισχύει ήδη από την άνοιξη.
Έκανε λόγο για 12 βήματα αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνουν έναν Οδικό Χάρτη για τους επόμενους μήνες, αλλά και το 2021, ώστε η οικονομία να μείνει όρθια, ως προϋπόθεση για την ανάταξη και την ανάπτυξη.
Τέσσερα από τα μέτρα αυτά, επισήμανε ότι στηρίζουν την εργασία, τρία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις και ακόμη πέντε, το εισόδημα των πιο αδύναμων, αλλά και το εισόδημα της μεσαίας τάξης που δοκιμάστηκε για πολλά χρόνια. Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε άλλωστε ότι η μεσαία τάξη είναι “η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.”
Ανακοίνωσε ειδικότερα τα εξής:
Βήμα πρώτο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.
Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών.
Και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.
Βήμα δεύτερο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021.
Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.
Βήμα τρίτο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.
Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ.
Είναι μία ευκαιρία για τον άνεργο. Αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.
Βήμα τέταρτο. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.
Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
Βήμα πέμπτο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.
Και στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκ. ευρώ.
Βήμα έκτο. Μετά την παρέμβαση στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
«Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο. Και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Βήμα έβδομο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.
Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
«Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, θέλοντας να αιτιολογήσει γιατί ενέταξε την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που είναι υποχρεωτική για την πολιτεία στο πρόγραμμα εξαγγελιών του.
Βήμα όγδοο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
«Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελόριζο μέχρι τον Άη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Βήμα ένατο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική.
Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.
Βήμα δέκατο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και δτις τουριστικές υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η τιμή των εισιτηρίων στα ΜΜΜ θα παραμείνει μειωμένη για έξι μήνες ακόμη.
Βήμα ενδέκατο. Κατόπιν ενεργειών της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί».
Και βήμα δωδέκατο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.
Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.
Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει έμφαση στην προστασία και τόνωση της απασχόλησης με το “Σχέδιο Εθνικής Αυτοπεποίθησης”, υπεραμυνόμενος όμως της επιλογής για στήριξη κυρίως του ιδιωτικού τομέα.
«Όπως έχω ξαναπεί, ο ίδιος ο ιός δεν είναι ταξικός, μπορεί να επηρεάσει όλους μας. Πλήττει το ίδιο ισχυρές και πιο αδύναμες χώρες. Και δεν ξεχωρίζει πλούσιους ή φτωχούς ανθρώπους. Όμως τα αποτελέσματά του στις κοινωνίες, θα είναι δυσμενέστερα για τους ασθενέστερους.
Προτεραιότητά μας, συνεπώς, δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία της εργασίας. Με τη συμπαράσταση του κράτους. Αλλά και με τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού. Ο οποίος, άλλωστε, είναι και αυτός που γεννά την απασχόληση», είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Το σχέδιο για το επόμενο 12μηνο: Αλλαγές στην αγορά εργασίας και νέο ασφαλιστικό
Παράλληλα με το βραχυπρόθεσμο Σχέδιο Αυτοπεποίθησης, θα εκτυλίσσεται και ένα 12μηνο πρόγραμμα 12 σημαντικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι: “Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών.”
Τις αλλαγές αυτές περιέγραψε συνοπτικά:
-Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
«Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης”, είπε ο κ.Μητσοτάκης, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
-Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρακτικά, πρόκειται για τον περίφημο τρίτο πυλώνα με ιδιωτική ασφάλιση.
-Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.
-Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
-Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, προανήγγειλε.
- «Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.
-Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια, υπογράμμισε.
- «Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία», ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός.
-Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
-Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.
«Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων: Tα δύο προγράμματα για την Άμυνα και την Οικονομία. Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά. Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση. Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε ότι «βιώνουμε σήμερα συνέπειες μεγαλύτερες ακόμη και από εκείνες του ‘κραχ’ του 1929», όμως πρόσθεσε η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη φορά, είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη και έχει συμμάχους στα εθνικά της θέματα. Αναφέρθηκε επίσης στα 72 δισ ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για τα κεφάλαια, που ξεκινώντας από το 2021, θα αρχίσουν να μετασχηματίζουν συνολικά την εθνική οικονομία για αυτό και θα πρέπει να αξιοποιηθούν συνετά και παραγωγικά.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου