ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΛΙ WEBTV
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020
Στην Αθήνα στελέχη της Γερμανικής RWE για κοινή επένδυση - μαμούθ με τη ΔΕΗ
Επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από χθες κλιμάκιο της Γερμανικής ενεργειακής εταιρείας RWE, προκειμένου να διερευνηθούν από κοντά οι δυνατότητες και οι όροι για από κοινού με τη ΔΕΗ εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος έως και 2 Γιγαβάτ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία, ως γνωστόν, εγκαταλείπεται σταδιακά η παραγωγή ρεύματος από το ρυπογόνο λιγνίτη.
Στελέχη της RWE βρίσκονται ήδη στη Δυτική Μακεδονία όπου θα μελετήσουν τη διαθεσιμότητα εκτάσεων, κυρίως εκείνων που έχουν προκύψει από τα εξαντλημένα λιγνιτικά κοιτάσματα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ.
Ταυτόχρονα οι επικεφαλής της Γερμανικής αποστολής θα έχουν από σήμερα επαφές στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Κωστή Μουσουρούλη, τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τραπεζικά ιδρύματα κ.λπ.
Επιδίωξη είναι, η κοινή επένδυση, στο βαθμό που καταστεί εφικτή, να "συγχρονιστεί" με τις προβλέψεις του master plan για τη μετά λιγνίτη εποχή στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά και αδειοδοτικά εργαλεία (ταχύτητα αδειοδότησης, κίνητρα κ.λπ.) του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η συνεργασία της RWE και της ΔΕΗ κάνει ουσιαστικά τα πρώτα της βήματα. Η φιλοσοφία της συνεργασίας των δύο εταιρειών είναι να εισφέρει κάθε μία αντίστοιχης δυναμικότητας άδειες και έργα, τα οποία στη συνέχεια θα κατασκευαστούν από κοινού. Αν δηλαδή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εκτάσεις και άδειες για φωτοβολταϊκά έως 1 Γιγαβάτ, θα πρέπει αντίστοιχα και η RWE να εξασφαλίσει άδειες και γαίες για άλλο 1 Γιγαβάτ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Προς τούτο οι Γερμανοί βρίσκονται σε επαφές με εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια έργα στην περιοχή προκειμένου να αγοράσουν άδειες.
Με την ίδια φιλοσοφία η ΔΕΗ διερευνά τις δυνατότητες συνεργασίας και με άλλες εταιρείες, ξένες και ελληνικές. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταρχήν συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την Motor Oil, για την ανάπτυξη και κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 100 Μεγαβάτ σε νησιωτική περιοχή της χώρας, έργο που απαιτεί τη δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της σαφούς στροφής που έχει κάνει προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προχωρά και στην κατασκευή των πρώτων πάρκων του μεγάλου cluster φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 230 Μεγαβάτ εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα. Το εν λόγω έργο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και οι εργασίες κατασκευής ως προπομπός της απολιγνιστοποίησης – Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, ξεκίνησαν στις 24 Ιουλίου 2020.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου