Βάσει του χάρτη, κάθε περιοχή έχει το χρώμα επικινδυνότητας που καθορίζεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και το κατά πόσο αποτελεί εστία μετάδοσης. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.
Το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής θα καθορίζεται σε επίπεδο Περιφέρειας ή δήμου και θα επανεξετάζεται κάθε 14 ημέρες -ή και νωρίτερα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Πιο αναλυτικά, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.
Τα τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων
1 – επίπεδο ετοιμότητας,
2 – επίπεδο επιτήρησης,
3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και
4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου
Τα τέσσερα επίπεδα πάνω στον της Ελλάδας δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.https://covid19.gov.gr/covid-map/
Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες «χτυπάνε καμπανάκι» και ζητούν νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, είναι το μέτρο που φαίνεται να επικρατεί δηλαδή να κλείνουν πλέον από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους.
Οι ειδικοί προειδοποιούν το Δεκέμβρη θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα χωρίς παραπάνω μέτρα.
«Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα. «Είναι αυτό που λένε όλοι απλά εμείς το λέμε ποσοτικά», εξήγησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Πολύ εύκολα μπορούμε να φτάσουμε τα 500 και τα 600 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στη χώρα μας, τόνισε ο Δ. Σαρηγιάννης.
Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση του μέσου όρου στα 210 κρούσματα τη μέρα με «μάσκα παντού», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση στην Αττική, τόνισε ότι προσωπικά θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο δυναμικό μέτρο όσο θα έπρεπε, όπως είναι το «μάσκα παντού».
Ένα άλλο δυναμικό μέτρο, είπε πως θα ήταν η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού, όπως είναι τα ασανσέρ δημοσίων κτιρίων και τα λεωφορεία.
Ακολουθούν χάρτες με τα επίπεδα συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα και με τα μέτρα ανά επίπεδο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου