Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - Tο Σάββατο εντός των 12 νμ στο Καστελόριζο το «Όρουτς Ρέις»

Πονταρισμένα καλώδια από το τουρκικό γεωτρύπανο! Αναμένεται νέα πρωτοβουλία της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και παρέμβαση Μακρόν. Δεν θέλει σύγκρουση η Ουάσιγκτον στο Αιγαίο, είκοσι ημέρες πριν τις αμερικάνικες εκλογές. Κορυφαίοι παράγοντες στην Αθήνα δεν αποκλείουν να απαιτηθεί ακόμη και στρατιωτική απάντηση στην Τουρκία.

Ως ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κρίνεται το επόμενο πενθήμερο, καθώς αναμένεται να συμβούν σειρά γεγονότων που θα επηρεάσουν άμεσα τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο:

- Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν νέα πρωτοβουλία Μέρκελ, ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή.

- Θεωρείται πολύ πιθανή μια νέα παρέμβαση Μακρόν με σκληρούς τόνους προς την Τουρκία. Και αυτό όχι μόνο λόγω των συμφερόντων της Γαλλίας στην περιοχή και των ανταγωνισμών της με την Άγκυρα, ούτε μόνο λόγω του διαγκωνισμού με το Βερολίνο για το βαθμό στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, αλλά και επειδή δεν μπορεί να μην δοθεί κορυφαία στήριξη στην Ελλάδα που δίνε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αγοράσει Ραφάλ-που πιθανόν να μην ήταν και η προτεραιότητα των ΕΔ, σύμφωνα με μέρος των στρατιωτικών μας.

- Η Ουάσιγκτον αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της προς την Άγκυρα, καθώς δεν επιθυμεί ένα θερμό επεισόδιο και πολύ περισσότερο μια σύγκρουση στο Αιγαίο και ενώ απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες για τις αμερικανικές εκλογές. Το ίδιο και το ΝΑΤΟ, που δεν θέλει να τρωθεί η συνοχή της ΝΑ πτέρυγάς του, αν και οι πιέσεις της Συμμαχίας (όπως και χωρών-μελών της ΕΕ) θα είναι και προς την Ελλάδα, για περισσότερους συμβιβασμούς!


- Πέμπτη και Παρασκευή συνέρχεται το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην έχει πλέον καμία άλλη επιλογή, παρά να προσχωρήσει στην πολιτική των κυρώσεων, ζητώντας την άμεση απόφαση της ΕΕ επί του θέματος!

- Το αργότερο το Σάββατο, αναμένεται το «Όρουτς Ρέις» να εισέλθει εντός των 12 μιλίων από το Καστελόριζο, εφόσον φυσικά εξακολουθεί να πλέει με την ίδια ταχύτητα και προς την ίδια πορεία.

- Την Κυριακή διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών στα κατεχόμενα και τυχόν επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί θα αποτελεί μια τεράστια και πρωτοφανή ήττα για την Άγκυρα και προσωπικά για τον Ταγίπ Ερντογάν. Αντιθέτως, τυχόν επικράτηση Τατάρ θα λύνει τα χέρια του τούρκου προέδρου ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό, με την Άγκυρα να βάζει ανοιχτά πλέον στο τραπέζι του διαλόγου και τη «λύση» της διχοτόμησης!

Το γεγονός ότι το «Όρουτς Ρέις» κινείται με πονταρισμένα καλώδια στην περιοχή της NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και καθιστά πολύ δυσκολότερους τους χειρισμούς της Αθήνας να αποφύγει ακόμα και τη σύγκρουση! Δεν είναι τυχαίο ότι προσωπικότητες στη χώρα θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου