Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Τα κριτήρια και οι αιτήσεις

Τι θα γίνει με τα κριτήρια και τις αιτήσεις των δικαιούχων για το Κοινωνικό Μέρισμα 2020.
Μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου 2020 εκτιμάται πως θα καθοριστούν τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγηθεί το Κοινωνικό Μέρισμα 2020, ώστε οι αιτήσεις των δικαιούχων και η πληρωμή του να γίνουν εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν θα δοθεί προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους ή σ’ εργαζομένους και ανέργους κλάδων επλήγησαν πιο πολύ από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμοστεί καθ’ όλη της διάρκειά της.
Τα κριτήρια του 2019

Πέρυσι, το Κοινωνικό Μέρισμα ήταν ύψους 700 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν οι εξής:

Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.


Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Οι αιτήσεις

Η αίτηση γινόταν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης των δικαιούχων στο TAXISnet. Ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος όφειλε ν’ αναγράψει τον αριθμό λογαριασμού IBAN, έπρεπε να είναι αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δήλωνε.

Υπενθυμίζεται πως, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης, έπρεπε να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία επτά χρόνια. Παράλληλα, το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου