Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Αλέξης Τσίπρας: Διχαστικός, προκλητικός και ασυνάρτητος ο πρωθυπουργός

Συγκεκριμένα και με επιχειρήματα κατέρριψε το αφήγημα του πρωθυπουργού για τη διαχείριση της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας προκλητική, διχαστική και ασυνάρτητη την πρωτολογία του Κ. Μητσοτάκη, αφού, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που είχε να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Αυτή η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ευθύνες ατομικές. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε ατομική ούτε πολιτική», είπε ακόμη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και απευθνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι είναι «ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά καθημερινά 40 νεκρούς», καθώς και για το ότι δεν έχει ακόμα και αυτή την ώρα το σθένος να παραδεχθεί αυτό που παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, ότι, δηλαδή, το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας το καλοκαίρι χωρίς όρους οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων. «Πόσο δύσκολο ήταν να πει δύο λέξεις, ότι "πέσαμε έξω". Τέσσερις φορές άλλαξαν τίτλο στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη τα φιλικά σας μέσα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας παραπέμπτοντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού.

«Χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε ό,τι σώζεται στην ελληνική κοινωνία κι εσείς το μόνο που κάνετε είναι να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε ότι για όλα μου φταίνε οι άλλοι», επεσήμανε.

«Έχετε χάσει την μπάλα», είπε ακόμη αναφερόμενος στην ασυνεννοησία μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, τα οποία μέσα σε 24 ώρες, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, κάνουν διαφορετικές δηλώσεις για το ίδιο θέμα.

«Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα δεν συναισθάνεται την κρισιμότητα ούτε αντιλαμβάνεται την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι "νικήσαμε τον κορονοϊό" και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», συμπλήρωσε.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».

«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

«Νομίζω κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να αντιληφθεί ποια χώρα και ποιους πολίτες κυβερνά όταν δηλώνει ότι η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ραγδαία, αφού οι Έλληνες αποταμιεύουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρωτολογίας του. Όπως υπογράμμισε, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, πρόκειται για «πρόβλημα βαθύ και στρατηγικό. Δεν ενισχύετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Θέλατε συμπράξεις με ΣΔΙΤ. Δε θέλετε αύξηση μόνιμου προσωπικού γιατί θέλετε να το αντικαταστήσετε με το προσωπικό των ιδιωτών. [...] Αναγκάζετε με τη στάση σας απέναντι στο ΕΣΥ τον γιατρό να επιλέγει ποιον θα στείλει στο χειρουργείο...», τόνισε επιπλέον, καθώς στα νοσοκομεία γίνεται διαλογή ασθενών «ευτυχώς όχι για κρούσματα COVID-19», αλλά με φόντο την αναβολή του 80% των τακτικών χειρουργείων.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, «που δε θα ενδιαφέρεται να σώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς η κρίση σας έχει υπερβεί κε Κικίλια, οκτώ μήνες που είστε εξαφανισμένος», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την εγνωσμένης αξίας καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για τη στάση του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, χωρίς φυσικά να αμφισβητήσει την επιστημονική του εγκυρότητα ως προς το αντικείμενό του.

Από την κριτική του κ. Τσίπρα δεν ξέφυγε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στη λειτουργία των σχολείων, στον αριθμό μαθητών στις τάξεις, στα κρούσματα σε σχολικές μονάδες, αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιβεβαιώνει το φιάσκο με τις μάσκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου