Αν και αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με την φυσιογνωμία του παραμένουν ανοιχτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει την εικόνα ενός συγκροτημένου κόμματος από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαθέτει σαφείς κατανομές αρμοδιοτήτων, παίρνει συντεταγμενα πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ενώ έχει δημοσιοποιήσει επεξεργασμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Φαίνεται επίσης να έχει παγιώσει διαδικασίες εσωκομματικής λειτουργίας, ευρύτατα αποδεκτές στο εσωτερικό του.
Το συνέδριο που δεν έγινε
Τίποτε όμως από αυτά δεν ήταν … δεδομένο κατά την διάρκεια του 2020. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η χρονιά που εκπνέει είχε προγραμματιστεί να ήταν αυτή στην οποία θα διοργάνωνε το συνέδριό του που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 14 έως 17 Μαίου. Δεν θα επρόκειτο για μία τυπικού χαρακτήρα συνεδριακή διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα της εκλογικής του ήττας στις 7 Ιουλίου του 2019 είχε αποσαφηνιστεί με «εν χορώ» δηλώσεις όλων των κορυφαίων στελεχών του ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας και αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του κόμματος.
Στόχος του εν λόγω συνεδρίου θα ήταν – σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ- να υπάρξει μία ευρύτατη πολιτική συζήτηση η οποία θα ενσωμάτωνε εκτός από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τα αίτια της εκλογικής ήττας, την συνολική αποτίμηση των 4 χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο της αριστεράς. Δηλαδή το σύνολο των εξελίξεων από την 25 Ιανουαρίου του 2015 έως και το καλοκαίρι του 2019. Η συζήτηση μάλιστα δεν θα αποτελούσε μόνον αντικείμενο του συνεδρίου αλλά του συνόλου των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην προοπτική της ανασυγκρότησης και της διεύρυνσής τους.
Διευρυνση
Η λέξη «διεύρυνση» αποτέλεσε κομβικό σημείο των εσωκομματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτή ήταν η κατεύθυνση την οποία ο πρόεδρος του κόμματος έθεσε ως βασική προτεραιότητα μετεκλογικά. Με στόχο – όπως διασαφήνισε – να μεταβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό πόλο του ευρύτερο προοδευτικού χώρου, προκειμένου να «παραταχθεί» πολιτικά απέναντι στην Νέα Δημοκρατία, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μετεξελλίσεται σε ένα κόμμα που συνδυάζει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό με έντονες επιρροές από τον ακροδεξιό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτό το 2ο 6μηνο του 2019 αλλά και κατά την διάρκεια του 2020 καταγράφθηκε η έλευση δεκάδων στελεχών από τον χώρο του κέντρου και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Σε οργανωτικό επίπεδο αυτό εκφράστηκε με την παράλληλη λειτουργία των εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία) με τα αντίστοιχα διευρυμένα όργανα δηλαδή την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυσαρμονίες
Η εσωκομματική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, δεν θα μπορούσε να αποκληθεί «ομαλή». Ιδίως τους μήνες της Άνοιξης και του καλοκαιριού η εικόνα στελεχών που εξέφρασαν δημόσια διαφορετικές εκτιμήσεις για επιμέρους ζητήματα, η ακόμη και συγκρούονταν μεταξύ τους, κυρίως στα social media ήταν εμφανής. Η κορύφωση των διενέξεων αυτών κορυφώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όπου οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κατέδειξαν πανσπερμία απόψεων στο ΣΥΡΙΖΑ. Η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Παύλος Πολλάκης, ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Νίκο Μπίστη, Αντώνη Λιάκο και Σωτήρη Βαλντεν για τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Σε πιο κεντρικό επίπεδο, παρέμεναν οι εναλλακτικές αναγνώσεις σχετικά με την λειτουργία και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Πεδίο στο οποίο είχαν διακριτές απόψεις πολλά στελέχη του κόμματος όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως επικεφαλής της τάσης των 53, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και αρκετοί ακόμη. Κατά καιρούς στις κόντρες που υπήρχαν αφήνονταν και υπονοούμενα σχετικά με τις ευθύνες της εκλογικής ήττας του Ιουλίου του 2019.
Η τελική απόφαση για την αναβολή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ λήφθηκε τελικά στην συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έως τότε υπήρχαν κάποιες σκέψεις ακόμη για πιθανή διεξαγωγή του το Φθινόπωρο καθώς και προτάσεις για διαδικτυακό συνέδριο που όμως δεν ευδοκίμησαν.
Η καθοριστική συνεδρίαση της Κ.Ε
Όπως διαφάνηκε φάση προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε νέα πορεία ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου που εξέλεξε γραμματέα του κόμματος των Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ είχε προηγηθεί η μετακίνηση του πρώην γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Η Κ.Ε εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει και τους τομεάρχες του κόμματος που ανακοινώθηκαν 3 ημέρες αργότερα. Στην εκλογική διαδικασία η λεγόμενη τάση των «53» έκανε αισθητή την παρουσία της μια και 29 στελέχη της ψήφισαν λευκό στην εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου που εκλέχθηκε με το 75% των ψήφων, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Παρόλα αυτά έκτοτε δεν έχουν διαφανεί στοιχεία αντιπαράθεσης από την συγκεκριμένη τάση.
Τους τελευταίους μήνες η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χαρακτηρίζεται από φαινόμενα εσωστρέφειας. Όπως διαφαίνεται τα πολιτικά επίδικα του τελευταίου διαστήματος και κυρίως η αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική στις συνθήκες του 2ου κύματος της πανδημίας έχει «συσπειρώσει» την αξιωματική αντιπολίτευση. Σημαντική ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι παίζει και το λεγόμενο «πολιτικό κέντρο» η «πρωϊνός καφές» του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα άτυπο όργανο στο οποίο μετέχουν στελέχη του κόμματος από όλες τις τάσεις και πραγματεύεται τους χειρισμούς της πολιτικής επικαιρότητας.
Τα πρόσωπα του 2020
Ο Αλέξης Τσίπρας: Στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «αρχίζουν και τελειώνουν» ουσιαστικά οι εσωκομματικές εξελίξεις, ενώ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο σύγκλισης των πολιτικών θέσεων και αφετηριών. Η παρουσία του έχει ενισχυμένο «εγγυητικό» χαρακτήρα μια και η πολυσυλλεκτικότητα του κόμματος είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη. Ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται ότι προκρίνει ένα μοντέλο που συνδυάζει την αναγκαιότητα για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων, προβάλλοντας την ανάλογη αποφασιστικότητα. Αποφεύγει όμως ταυτόχρονα τις ευθείες συγκρούσεις, στις περιπτώσεις των διαφοροποιήσεων που παρουσιάζονται κατά καιρούς.Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ρόλο. Αποτελεί γνώστη των εσωκομματικών ισορροπιών και «ηθών» της Κουμουνδούρου μια και έχει υπάρξει στο παρελθόν και γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στα βασικά προσόντα του περιλαμβάνεται η δυνατότητα του να διατηρεί «γέφυρες» με όλες τις πλευρές.Η Έφη Αχτσιόγλου: Σαφώς ένα από τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει στην «πρώτη γραμμή». Η ανάληψη της θέσης της αρμόδιας του κοινοβουλευτικού τομέα οικονομικών του κόμματος σημαίνει για την πρώην υπουργό Εργασίας μία ιδιαίτερη θέση ευθύνης στην διαμόρφωση των πολιτικών προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Νάσος Ηλιόπουλος: Ο εδώ και αρκετούς μήνες νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιφορτισμένος με την αναμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έργο ιδιαίτερα δύσκολο μια και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι δεδομένη η «υπεροπλία» της κυβέρνησης στο βαθμό επιρροής της στα ΜΜΕ, μια και την καταγγέλλουν για υπόγειες σχέσεις και ενισχύσεις μέσω των «λιστών Πέτσα». Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει διαμορφώσει μία νέα επικοινωνιακή ομάδα. Αν και δεν διαθέτει «συγκρουσιακό» ύφος, διατηρεί στην καθημερινή ατζέντα με σταθερότητα την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.
Ο Νίκος Παππάς: Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, ήταν ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης που βρέθηκε στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την δημοσιοποίηση των ηχητικών όπου συνομιλεί με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Η συνθήκη αυτή όμως τον εξέθεσε και σε έντονη εσωκομματική κριτική. Αν και η υπόθεση αυτή αποτέλεσε πολιτικό πλήγμα για τον Νίκο Παππά, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, έχει αναλάβει τομεάρχης του κόμματος για ζητήματα μεταφορών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου