Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Μιχάλης Καρχιμάκης : Ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος είναι η δεξιά

Ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος του Κινήματος Αλλαγής είναι η Δεξιά, επισημαίνει ο Μιχάλης Καρχιμάκης, με μια σημαντική συνέντευξή του στο iEidiseis. O πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός, μάλιστα, μάλιστα, τάσσεται υπέρ ενός σοβαρού προγραμματικού διαλόγου του συνόλου των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να διαπιστωθούν κοινές αιχμές, ανεξαρτήτως εάν αυτές οδηγήσουν σε κυβερνητική συνεργασία

1. Πώς κρίνεις έως σήμερα τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κ. Καρχιμάκη; Τι την χαρακτηρίζει;

Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ολική. Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς ; 

Στα Νομοσχέδια που περνάνε κυριολεκτικά νύχτα και τελευταία στιγμή προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ισχυροί αυτού του τόπου ; Στο επιτελικό κράτος που τελικά αποδείχτηκε, αναποτελεσματική γραφειοκρατία με τις μάσκες αερόστατα και το «σκοιλ-ελικικου»; 

Στο κρεσέντο καταστολής και την αυταρχικοποίηση του κράτους; Στην υποβάθμιση της δημοκρατίας με την χειραγώγηση αρκετών ΜΜΕ και την ποινικοποίηση της άσκησης αντιπολίτευσης με την παραπομπή βουλευτών στην δικαιοσύνη για όσα είπαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ; 

Στην πεισματική άρνηση της ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ; Στην συνειδητή επιλογή να ρίξει την ευθηνή της πανδημίας στους πολίτες αντί να αναλάβει το φιάσκο της διαχείρισης της από τον ίδιο και την κυβέρνηση ; Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι απλά κάτω από την βάση. 

Είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους της δημιουργίας και του μόχθου, για την νεολαία, τους εργαζομένους, είναι επικίνδυνη για την κοινωνική πλειοψηφία.

2. Και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;


Η χώρα χρειάζεται μια αξιωματική αντιπολίτευση μαχητική και ρηξιακή. Μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα γνωρίζει με ποιους είναι και με ποιους θέλει να συγκρουσθεί. Χρειάζεται μια αξιωματική αντιπολίτευση που να μπορεί να περιγράψει ένα ουσιωδώς διαφορετικό αύριο, ένα που θα αλλάζει προς το καλύτερο την ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτή την στιγμή αυτός ο ρόλος παραμένει κενός.

3. Την αντιπολίτευση του Κινήματος Αλλαγής; Τι πρέπει να βελτιώ
σει;

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει μια αντιπολιτευτική στάση υπεύθυνη με συγκεκριμένες προτάσεις και προγραμματικό λόγο. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή, είναι να σπάσουμε τα δεσμά του «καλύτερου διαχειριστή». 

Ο Covid-19 έχει πετάξει στο κάλαθο των άχρηστών κάθε παλιά βεβαιότητα, και αποτελεί ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια κοινωνία διαφορετική πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες και με περισσότερη αλληλεγγύη. 

Ο χώρος του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, είναι ο μόνος που έχει την ιδεολογική παρακαταθήκη και τα πολιτικά αντανακλαστικά της συνεχούς προόδου για να αδράξει αυτή την ευκαιρία. 

Επομένως ο αντιπολιτευτικός λόγος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να αντανακλά αυτά τα δεδομένα. Η αντιπολίτευση μας πρέπει να ξεφύγει από τα τετριμμένα να γίνει οραματική. Με άλλα λόγια να αφήσουμε πίσω την ρητορική της «μεταρρύθμισης» και να υιοθετήσουμε την ρητορική της «Αλλαγής»

4. Συμφωνείς με την πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;


Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει μεγάλη απόσταση. Με την ΝΔ σύμπαν. Η έννοια της απόστασης μόνο στον ίδιο χωρο-χρόνο ορίζεται.

5. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Εφόσον υπάρχουν περιθώρια για κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να διερευνηθούν; Ή το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία;

Η προηγούμενη μου απάντηση νομίζω κλείνει τα όποια περιθώρια διαλόγου με την Νέα Δημοκρατία. Σε ότι αφορά το σύνολο των προοδευτικών κομμάτων θα είχε μεγάλη σημασία ένας σοβαρός προγραμματικός διάλογος προκειμένου να εντοπισθούν κάποιες κοινές αιχμές ανεξάρτητα από το αν θα καταλήξουν σε κυβερνητική συνεργασία. 

Για παράδειγμα νομίζω ότι είναι κοινός τόπος για το πολιτικό τόξο που εκτείνεται από το Κίνημα Αλλαγής μέχρι το ΚΚΕ ότι το Ε.Σ.Υ χρήζει άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης. 

Επιπλέον, νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ανατροπή του κατασταλτικού κράτους που έχει αρχίσει να εδραιώνεται, και σίγουρα δεν θα βρεθεί προοδευτικό κόμμα που να υπερασπιστεί την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας που επιχειρεί η κυβέρνηση.

6. Εκτιμάτε ότι στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει «δεξιά πτέρυγα»;


Η έννοια της «δεξιάς» και της «αριστεράς» στην πολιτική εξαρτώνται από το πολιτικό κέντρο. Σε αυτό το πλαίσιο σε κάθε κόμμα υπάρχουν αποκλίσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. 

Το ζήτημα είναι ότι το πολιτικό κέντρο τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπισθεί προς τα δεξιά και είναι χρεός του πολιτικού μας χώρου να επαναφέρει το πολιτικά «αυτονόητο» στις αρχές που εξυπηρετούν την κοινωνική πλειοψηφία. Είναι απαραίτητο κάποιες έννοιες να γίνουν και πάλι αυτονόητες στο δημόσιο διάλογο. 

Πρέπει να είναι αυτονόητη η ανάγκη για ένα μεγάλο, ικανό και λειτουργικό Ε.Σ.Υ. Πρέπει να είναι αυτονόητη η ανάγκη ουσιαστικής χρηματοδότησης και βοήθειας της δημόσιας παιδείας και της πανεπιστημιακής έρευνας. Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι η αντιπολιτευόμενοι δεν θα διώκονται για ομιλίες τους στο κοινοβούλιο. 

Πρέπει να είναι αυτονόητο ότι την πανδημία την αντιμετωπίζεις με γιατρούς και όχι αστυνομία. Τότε οι έννοιες της αριστεράς και της δεξιάς θα είναι διαφορετικές…

7. Με το θέμα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει;

΄Ότι προβλέπει το καταστατικό



 

Στο iEidiseis.---   Βασίλης Σκουρής 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου