Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Γεννηματά: Χρειάζεται φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση

Στον ρόλο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μέσα στην παρούσα υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις που αυτή γεννά, εξαπολύοντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία, αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

«Χρειάζεται φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα. Η επιμονή μας στην αυτόνομη πορεία, αποδίδει καρπούς» ήταν το στίγμα της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που μίλησε επίσης για προοδευτική αναδιάταξη δυνάμεων.

«Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη προοδευτική Αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική Κυβέρνηση. Κάνουμε Αντιπολίτευση ουσίας και όχι βιτρίνας ή ευκαιρίας» είπε ενώ ακολούθως τόνισε:


«Έχουμε ευθύνη να υπάρχουμε ως ισχυρή Αποφασιστική Προοδευτική Δύναμη, ειδικά τώρα που ο παγκόσμιος συσχετισμός αλλάζει με την ανάκαμψη των Δημοκρατικών δυνάμεων και της Σοσιαλδημοκρατίας. Τις πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν τη μόνη εγγύηση για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους και τη μάχη κατά των ανισοτήτων που φέρνει η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα. Και η δική μας υπόσχεση είναι ότι θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι σε ότι κρατά τη χώρα καθηλωμένη σε ότι εμποδίζει την κοινωνία να ανασάνει».

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το ΠΑΣΟΚ βασικό πυλώνα και τις ανανεωτικές προοδευτικές δυνάμεις» είπε η Φ. Γεννηματά και υπογράμμισε: «Ανοίγουμε την περπατησιά μας για να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή».
Κριτική και προτάσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αναφερόμενη στο μέτωπο της πανδημίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «το κλίμα εφησυχασμού και χαλαρότητας, που η ίδια η Κυβέρνηση καλλιέργησε για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν».

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άνοιξε τη χώρα χωρίς σχέδιο και ότι «σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη».

Ειδικά για το θέμα που έχει προκύψει με το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων τόνισε πως «δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα» και ότι «ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας».

«Δεν κατάφεραν ούτε να καταγράψουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή, αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών», παρατήρησε η Φ. Γεννηματά και επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πώς και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας».

Ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε πως «χρειάζεται ριζική παρέμβαση τώρα» και χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «αποσπασματικά, ανεπαρκή και καθυστερημένα».

«Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων» είπε μεταξύ άλλων και τόνισε πως «ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα».

«Μπορεί η Κυβέρνηση και οι κύκλοι της να παρουσιάζουν την έκθεση Πισσαρίδη ως ευαγγέλιο ανάπτυξης, μπορεί να έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά δεν πρόκειται παρά για μια λίστα εγκυκλοπαιδικών διαπιστώσεων (όπως είπε ο Ν. Χριστοδουλάκης), όχι έναν οδικό χάρτη. Δεν στηρίζεται σε μεσοπρόθεσμο σχέδιο, άρα δεν έχει στέρεες δημοσιονομικές βάσεις, δεν έχει στόχους για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αφήνει έξω τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το κοινωνικό κράτος», είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας η κ. Γεννηματά κάλεσε σε ένα σταδιακό άνοιγμα «με ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύσουμε μια νέα εξάπλωση, όπως λανθασμένα έκανε η κυβέρνηση με την Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου».

Συνοπτικά οι προτάσεις:

Μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες. Έτσι «το κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα».

Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα.

Μαζικά τεστ με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία, να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις, με μονιμοποίηση των επικουρικών και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των ανθρώπων του με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων και να προχωρήσει σε πιστοποίηση των ιδιωτικών εργαστηρίων για τα τεστ και να τα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Ελληνοτουρκικά

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «το μήνυμα μας είναι σαφές: Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις - είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις».

«Εμείς με την επιστολή μου προς στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, ασκούμε κάθε δυνατή πίεση και διεκδίκηση, για την αφύπνιση της Ε.Ε. και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία από την πλευρά της Κυβέρνησης», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου