Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Νίκος Μαραντζίδης : Αρκετά πιθανές οι πρόωρες κάλπες το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο

Η ΝΔ γίνεται περισσότερο ευάλωτη αν η ύφεση συνεχιστεί και το 2021, εκτιμά ο γνωστός καθηγητής. «Χρειάζεται χρόνος», επισημαίνει γα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ΚΙΝΑΛ δεν εκτιμά πως μια αλλαγή ηγεσίας θα είχε σημαντικά αποτελέσματα. Χαρακτηρίζει ως δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα αν οι κάλπες στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Αρκετά πιθανές θεωρεί τις πρόωρες κάλπες το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ο Νίκος Μαραντζίδης, 

«Είναι αρκετά πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο προκειμένου να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος για αυτήν με μεγαλύτερες προσδοκίες στο πεδίο της οικονομίας. Γιατί αλλιώς, όπως τουλάχιστον, βλέπω εγώ τους αριθμούς, στο τέλος της τετραετίας ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θα έχει καταφέρει ούτε καν να αγγίξει το 4% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που υποσχόταν προεκλογικά αλλά ίσως και να μην καταφέρει να πιάσει το ΑΕΠ που άφησε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας.

Στην ερώτηση εάν με κάλπες στο τέλος της τετραετίας το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανοιχτό, απαντά: «Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Απέχουμε πολύ από εκεί. Οπωσδήποτε όμως η ΝΔ γίνεται περισσότερο ευάλωτη αν η ύφεση συνεχιστεί και το 2021».

Για τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνει πως χρειάζεται χρόνο, ενώ σημειώνει πως «το αντι-Σύριζα μέτωπο προς «τα δεξιά» προς το παρόν παραμένει σχετικά αρραγές συνεπικουρούμενο από μια κοινωνική-πολιτική συμμαχία και την αντι-Σύριζα κατάσταση στα ΜΜΕ».

«Θα έλεγε κανείς πως βλέπουμε ένα ιδιόμορφο μπλοκ εξουσίας όπου οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί παράγοντες συγκλίνουν προς μια κατεύθυνση. Σπάνια συνέβη αυτό στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Μερικές φορές έχω την αίσθηση πως ζούμε κάτι πρωτόγνωρο», υπογραμμίζει.

«Δεν μπορώ να δω καμιά ανάκαμψη ουσιαστική για το ΚΙΝΑΛ στο επόμενο διάστημα», υπογραμμίζει, ενώ τονίζει πως δεν μπορεί να δει καμιά ανάκαμψη ουσιαστική για το ΚΙΝΑΛ στο επόμενο διάστημα.

-Η συνέχιση της πανδημίας τι επιπτώσεις φέρνει στο πολιτικό σύστημα κ. Μαραντζίδη; Ποιον ευνοεί πολιτικά και ποιον δυσκολεύει;


Καθώς η παράταση της πανδημίας και των συνεπειών της απειλεί τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τη ψυχολογία των πολιτών, αυτό είναι βεβαίως αρνητικό για την κυβέρνηση. Ήδη έχει φανεί από τις κοινωνικές έρευνες του φθινοπώρου πως παρουσιάζεται μια κόπωση και ψυχική φθορά στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η κόπωση και το βίωμα της ανασφάλειας οπωσδήποτε φθείρουν την κυβέρνηση.

Έχει φανεί από τις κοινωνικές έρευνες του φθινοπώρου πως παρουσιάζεται μια κόπωση και ψυχική φθορά στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η κόπωση και το βίωμα της ανασφάλειας οπωσδήποτε φθείρουν την κυβέρνηση

-H κυριαρχία της ΝΔ εκτιμάτε ότι επηρεάζεται; Ότι αρχίζει να αμφισβητείται;


Προς το παρόν επηρεάζονται κυρίως κάποιοι δείκτες εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και όχι ακόμη η πρόθεση ψήφου. Πιστεύω πως θα συνεχίσει έτσι πάνω-κάτω και για τους επόμενους μήνες. Αν το πράγμα φθάσει στην Άνοιξη και συνεχίζουμε με λοκντάουν, οπωσδήποτε μια δημοσκοπική φθορά θα φανεί.


Αν το πράγμα φθάσει στην Άνοιξη και συνεχίζουμε με λοκντάουν, οπωσδήποτε μια δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης θα φανεί

Κόμμα με αξιώσεις στα ακροδεξιά μπορεί να σχηματιστεί; Και το ρωτώ γιατί ενδεχομένως και το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» θα επιχειρήσει να εκφραστεί…

Δεν βλέπω κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση σε αυτήν τη φάση. Εξάλλου, ήδη η Ελληνική Λύση αντιλαμβάνομαι πως θέλει να εκφράσει αυτόν τον κόσμο.

-Πόσο πιθανές θεωρείτε τις πρόωρες κάλπες τη νέα χρονιά; Και γιατί;

Αρκετά πιθανές. Κατά τη γνώμη μου είναι πιθανόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο προκειμένου να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος για αυτήν με μεγαλύτερες προσδοκίες στο πεδίο της οικονομίας. Γιατί αλλιώς, όπως τουλάχιστον, βλέπω εγώ τους αριθμούς, στο τέλος της τετραετίας ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν θα έχει καταφέρει ούτε καν να αγγίξει το 4% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που υποσχόταν προεκλογικά αλλά ίσως και να μην καταφέρει να πιάσει το ΑΕΠ που άφησε ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2019.

-Με κάλπες στο τέλος της τετραετίας πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανοιχτό;

Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Απέχουμε πολύ από εκεί. Οπωσδήποτε όμως η ΝΔ γίνεται περισσότερο ευάλωτη αν η ύφεση συνεχιστεί και το 2021.

-Η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν ανακάμπτει; Τι πρέπει να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας;

Καταρχήν χρειάζεται χρόνος. Θυμίζω πως στη Μεταπολίτευση ένα κόμμα έκανε συνήθως δύο θητείες στη κυβέρνηση. Εξαιρέσεις ήταν οι περιπτώσεις όπου η αξιωματική αντιπολίτευση βρισκόταν πίσω στην εξουσία μετά από μια και μόνο θητεία στα έδρανα της αντιπολίτευσης (πχ 1990-1993). Άρα βασικά χρειάζεται χρόνος. Οι πολίτες δεν είναι τόσο ευμετάβλητα όντα. Όταν στέλνουν ένα κόμμα από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση δεν φωνάζουν μετά από ενάμιση-δύο χρόνια: ελάτε πίσω!


Οι πολίτες δεν είναι τόσο ευμετάβλητα όντα. Όταν στέλνουν ένα κόμμα από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση δεν φωνάζουν μετά από ενάμιση-δύο χρόνια: ελάτε πίσω!

-Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μπορεί να σπάσει με τη ΝΔ στην κυβέρνηση; Και τι πιθανότητες δίνετε για τη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου;

Το αντι-Σύριζα μέτωπο προς «τα δεξιά» προς το παρόν παραμένει σχετικά αρραγές συνεπικουρούμενο από μια κοινωνική-πολιτική συμμαχία και την αντι-Σύριζα κατάσταση στα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια στο ΣΥΡΙΖΑ για να σπάσει αυτό το οικονομικο-κοινωνικό-πολιτικό μέτωπο. Θα έλεγε κανείς πως βλέπουμε ένα ιδιόμορφο μπλοκ εξουσίας όπου οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί παράγοντες συγκλίνουν προς μια κατεύθυνση. Σπάνια συνέβη αυτό στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Μερικές φορές έχω την αίσθηση πως ζούμε κάτι πρωτόγνωρο.

Εντούτοις, είναι αλήθεια πως κάτι κινείται στην αντιπολίτευση. Καταρχήν δυνάμεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΚΕ, Μέρα25) δείχνουν κυρίως αντι-ΝΔ διάθεση και δευτερευόντως αντι-Σύριζα. Επίσης, στο ΚΙΝΑΛ κάποιες μικρές κινήσεις της ηγεσίας και λίγων στελεχών του φανερώνουν μια τάση μεγαλύτερης αποστασιοποίησης από την Κυβέρνηση. Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ η συμμαχία με το ΚΚΕ και το Μέρα25 δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά (και σίγουρα θα βόλευε τη ΝΔ), ενώ οι επαφές με το ΚΙΝΑΛ είναι ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο.

Είναι αλήθεια πως κάτι κινείται στην αντιπολίτευση. Δυνάμεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΚΕ, Μέρα25) δείχνουν κυρίως αντι-ΝΔ διάθεση και δευτερευόντως αντι-Σύριζα. Επίσης, στο ΚΙΝΑΛ κάποιες μικρές κινήσεις της ηγεσίας και λίγων στελεχών του φανερώνουν μια τάση μεγαλύτερης αποστασιοποίησης από την Κυβέρνηση

Το Κίνημα Αλλαγής, επίσης, δεν δείχνει να ανακάμπτει. Το πρόβλημά του είναι η Φώφη Γεννηματά, όπως υποστηρίζουν στελέχη του που θέτουν ήδη θέμα αλλαγής της ηγεσίας ή είναι θέμα στρατηγικής που ακολουθεί;

Δεν μπορώ να δω καμιά ανάκαμψη ουσιαστική για το ΚΙΝΑΛ στο επόμενο διάστημα. Βεβαίως ένας παράγοντας είναι η έλλειψη χαρίσματος στην ηγεσία. Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς πως οι χιλιάδες ψηφοφόροι στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν με το μυαλό στο παρελθόν παρά με βάση τις προοπτικές στο μέλλον. Όμως το θέμα της ηγεσίας δεν είναι ο μόνος παράγοντας. 

Έχουν συμβεί τρία διαφορετικά γεγονότα που αποδυναμώνουν εξαιρετικά τις προοπτικές του:

α) εκλέχτηκε στη ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης και κινήθηκε προς το Κέντρο, 

β) μετατοπίζεται προς το Κέντρο και ο ΣΥΡΙΖΑ και διευρύνεται στελεχιακά με το ΠΑΣΟΚ, 

γ) η εναπομείνασα εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ έχει μετακινηθεί πολύ προς τα δεξιά. Στην πραγματικότητα, η εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ είναι κεντροδεξιά ενώ η ηγεσία του κεντροαριστερή.

Δεν μπορώ να δω καμιά ανάκαμψη ουσιαστική για το ΚΙΝΑΛ στο επόμενο διάστημα

Με άλλα λόγια, δεν εκτιμώ πως μια αλλαγή ηγεσίας θα είχε σημαντικά αποτελέσματα για το ΚΙΝΑΛ.

-Ένας ανασχηματισμός πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πείσει για μια «νέα αρχή»;

Σε κάποιο βαθμό αυτόν τον ρόλο επιτελούν οι ανασχηματισμοί. Προσωρινά όμως. Στην πραγματικότητα η «νέα αρχή» θα έρθει από ενδεχόμενη νίκη σε επόμενες πρόωρες εκλογές.

Η εποχή που έρχεται θεωρείτε ότι θα απαιτήσει συναινέσεις ή θα οδηγηθούμε σε πόλωση και συγκρούσεις;

Δυστυχώς θα δούμε πολώσεις. Το γεγονός πως η Κυβέρνηση είναι πολιτικά και μιντιακά παντοδύναμη, ασκεί υπερβολική επιρροή στους θεσμούς, και σε συνδυασμό με τις συστημικού χαρακτήρα πολώσεις που επιφέρει ο εκλογικός νόμος, οδηγεί την αντιπολίτευση στον έναν και μόνο δρόμο, στην πόλωση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, κάθε φορά που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που την κάνει να αισθάνεται ευάλωτη καταφεύγει στην πόλωση και σε αντι-Τσίπρα στρατηγικές (βλέπε την άθλια επίθεση με τη βίλα).


Η κυβέρνηση, κάθε φορά που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που την κάνει να αισθάνεται ευάλωτη καταφεύγει στην πόλωση και σε αντι-Τσίπρα στρατηγικές (βλέπε την άθλια επίθεση με τη βίλα)

-Και μια τελευταία ερώτηση: Η κυβέρνηση αντέχει διάλογο με την Τουρκία ώστε να οδηγηθεί εν τέλει στη Χάγη;

Προς το παρόν η Κυβέρνηση παίζει καθυστέρηση, δείχνοντας να θέλει να κερδίσει χρόνο, και κλωτσάει το ντενεκεδάκι παρακάτω. Γιατί να μην αντέχει το διάλογο η Κυβέρνηση; Θα τον αντέξει, εξάλλου η ελληνική κοινωνία είναι αρκετά ώριμη ως προς αυτό. Ας θυμηθούμε τις Πρέσπες. 

Παρά τον άθλιο λαϊκισμό αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ και τον πολύ κακό επικοινωνιακό χειρισμό της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κοινωνία αποδέχτηκε τη συμφωνία μια χαρά. Αν δει κανείς μάλιστα το 31.5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μόνο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την κύρωση της από τη Βουλή, αντιλαμβάνεται πως σίγουρα δεν ηττήθηκε εξαιτίας «των Πρεσπών».

Το έκανε ο Τσίπρας με τις «Πρέσπες» ας το κάνει ο Μητσοτάκης με τα ελληνοτουρκικά. Θα πρόκειται για σπουδαία υπηρεσία στην πατρίδα κι ας ουρλιάζουν οι πατριδοκάπηλοι και οι εθνικιστές

Αν αυτό το εμπεδώσει ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να πάει τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε ασφαλέστερα ύδατα. Έτσι, όποτε κι αν αποχωρήσει από την διακυβέρνηση θα μπορεί να είναι υπερήφανος πως επέλυσε ένα χρόνιο πρόβλημα και συνέβαλε στην ειρήνη. 

Το έκανε ο Τσίπρας με τις «Πρέσπες» ας το κάνει ο Μητσοτάκης με τα ελληνοτουρκικά. Θα πρόκειται για σπουδαία υπηρεσία στην πατρίδα κι ας ουρλιάζουν οι πατριδοκάπηλοι και οι εθνικιστές


ieidiseis.gr
Νίκος Μαραντζίδης στο iEidiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου