Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί, η υγειονομική κρίση φρέναρε και κάποιες φορές ανέτρεψε ολοκληρωτικά τον σχεδιασμό πολλών και φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Όμως σημαντικό ρόλο σε αυτές τις καθυστερήσεις και παλινωδίες διαδραμάτισαν και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, προκαλώντας την έντονη ενόχληση, ενίοτε και την οργή του κ. Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του.
Στην αδυναμία αυτών των κυβερνητικών στελεχών να αποδώσουν τα αναμενόμενα έρχεται να προστεθεί και η γκρίνια των βουλευτών και των κομματικών στελεχών της ΝΔ που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι το τόλμημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να στελεχώσει, εν μέρει τουλάχιστον, την κυβέρνησή του με τεχνοκράτες χωρίς «γαλάζια» διαπιστευτήρια, αλλά και με πολιτικά πρόσωπα της κεντροαριστεράς, τα οποία κατείχαν σημαντικές θέσεις στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ.
Αποτελεί άλλωστε γενικευμένο επιχείρημα των εκτός κυβερνητικών χαρτοφυλακίων βουλευτών της συμπολίτευσης, ότι «τις ψήφους στις εκλογές δεν τις φέρνουν οι τεχνοκράτες, αλλά εμείς που κατεβαίνουμε στο δρόμο και μιλάμε με τον κόσμο». Και πράγματι, το έτος 2021 μπορεί να αποδειχθεί και εκλογική χρονιά.
Ο πρωθυπουργός πάντως έχει κάνει ήδη την αξιολόγηση των υπουργών και των υφυπουργών του και το μόνο που απομένει είναι ο χρόνος που θα ανακοινώσει τις αλλαγές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η εξέλιξη των αριθμών της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις, κρούσματα) αλλά και η πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» σε ό,τι αφορά την ομαλή ροή της εισαγωγής των εμβολίων και την διεξαγωγή των εμβολιασμών.
Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία και τα πρόσωπα, είναι γεγονός ότι οι χειρισμοί που έγιναν σε κάποια μείζονος σημασίας ζητήματα δεν δυσαρέστησαν μόνο τους πολίτες αλλά και το μέγαρο Μαξίμου.
Γρίφος παραμένει αν θα υπάρξουν αλλαγές ή μετακινήσεις των υπουργών που βρέθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις από ...καραμπόλα και συγκεκριμένα των κ. κ. Κικίλια, Παναγιωτόπουλου και Τσιάρα, αν και η εν γένει απόδοση τους στα υπουργεία Υγείας, Άμυνας και Δικαιοσύνης αντίστοιχα δεν έχει προκαλέσει σε κάποια περίπτωση εμφανή τουλάχιστον δυσαρέσκεια. Ενδεχομένως στον Βασίλη Κικίλια να προταθεί κάποια άλλη κυβερνητική θέση.
Αρκετή συζήτηση γίνεται για την παραμονή του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, σε ένα χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες που εποφθαλμιούν τη θέση. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι στη θέση του Γιάννη Βρούτση, στο υπουργείο Εργασίας, θα ευρεθεί ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.
Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στην εξωτερική πολιτική ο Νίκος Δένδιας δείχνει αμετακίνητος, ενώ πολλά επώνυμα στελέχη της ΝΔ επιθυμούν να καταλάβουν τα υφυπουργεία του ΥΠΕΞ.
Στη θέση του, στο υπουργείο Μεταφορών, δείχνει να παραμένει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διατηρεί άριστη σχέση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το μέγαρο Μαξίμου, καθώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ επιτυχημένοι και... ακλόνητοι εμφανίζονται οι «ΠΑΣΟΚογενείς» Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος,
Σε υπουργικό πόστο παραγωγικού υπουργείου θεωρείται πιθανό να περάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ υπάρχουν φήμες ότι θα μετακινηθεί από το υπουργείο του ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί προς το παρόν, αφού η λίστα του ανασχηματισμού κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Με δεδομένους τους αριθμητικούς περιορισμούς των υπουργικών θώκων, οι ευσεβείς πόθοι των εκτός κυβερνητικού νυμφώνος βουλευτών και στελεχών εστιάζουν στις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών και κυρίως των υφυπουργών, πολλοί από τους οποίος βρίσκονται στην κυβέρνηση λόγω του τεχνοκρατικού τους προφίλ και όχι την κομματικής τους ταυτότητας ή ακόμη και ταύτισης. «Όπου υπάρχει σήμερα τεχνοκράτης υφυπουργός δεν αποκλείεται να δούμε έναν «γαλάζιο» βουλευτή», σχολίαζε πρόσφατα ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του γαλάζιου στρατοπέδου αναμένουν επιστροφές στο προσκήνιο “παλιών γνώριμων» όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός αλλά και νέες εισόδους όπως ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, ο πρώην διευθυντής τύπου του κ. Μητσοτάκη και βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης και ίσως κάποιος από την «τριπλέτα» των διεθνολόγων Άγγελου Συρίγου, Δημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου