Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Παρέμβαση Τσίπρα για τη «μυστική σύμβαση» με την Palantir – Ποια είναι η εταιρία που συνεργάζεται με τη CIA

H μυστική σύμβαση που σύναψε η κυβέρνηση με την αμερικανική εταιρία επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων Palantir στο επίκεντρο του Αλέξη Τσίπρα. Αναλυτικά όσα αναφέρει. Παρέμβαση για την αποκάλυψη της μυστικής σύμβασης που σύναψε η κυβέρνηση με την αμερικανική εταιρία επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων Palantir έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στο instagram.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «σε μία χώρα που μετρά 3.244 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη, η κυβέρνηση της αγνοεί το ΕΣΥ αλλά συνάπτει εν κρυπτώ συνεργασία με εταιρείες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και data mining. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής των αυταρχικών ηγετών ανά τη γη. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε στη δυστοπία να γίνει κανονικότητα στη χώρα μας». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σύνδεσμο στο Netflix παραπέμπει στο γνωστό ντοκιμαντέρ Social Dilemma, που αφορά στο σκάνδαλο επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων Cambridge Analytica στις εκλογές των ΗΠΑ.






Σημειώνεται πως το θέμα έχει ήδη πάρει κοινοβουλευτικές διαστάσεις, καθώς 63 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν πλήρη στοιχεία και απαντήσεις για την συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir Technologies Inc , μία σκιώδη εταιρία γνωστή για τη συνεργασία της με την CIA.


«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και συνεπώς εγείρεται μείζον ερώτημα προς το επισπεύδον Υπουργείο αν έχει ζητηθεί ως οφείλει τη σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)», αναφέρουν οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και προσθέτουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι υπότροπη σε τέτοιους είδους μυστικοπαθείς και αδιαφανείς διαδικασίες, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προσφάτως επικαλέστηκε δωρεά στη σύμβαση με την εταιρία Cisco για την παροχή της πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση, χωρίς να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή όπως ζητήθηκε, αλλά και χωρίς να έχει λάβει θετική γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη υπόθεση, καθώς η εταιρεία Palantir Technologies δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων (datamining) σε εταιρίες και κυβερνήσεις, ενώ στο ενεργητικό της έχει πολλές συνεργασίες που έχουν ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εγκαθίδρυση ενός ψηφιακού ολοκληρωτισμού».

Παράλληλα θέτουν εννέα ερωτήματα προς απάντηση στη Βουλή:

Έχει υπάρξει απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών, σύναψη σύμβασης και εντολές πληρωμής προς την εταιρία Palantir και τι ύψους; Έχει υπάρξει πράξη αποδοχής δωρεάς από την εταιρία Palantir και με τι όρους; Γιατί δεν αναρτήθηκαν σχετικά έγγραφα στη «Διαύγεια» ή το ΕΣΗΔΗΣ;

Με τι είδους δεδομένα και από ποιο σύστημα καταγραφής τροφοδοτείται η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να επεξεργαστεί προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση;

Η ΗΔΙΚΑ ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας για τα ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του «Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19», έχει διοχετεύσει δεδομένα προς την εταιρία και βάσει ποιας νομοθεσίας;

Η εταιρία αποθηκεύει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί και με ποιο τρόπο τα χρησιμοποιεί; Ποιο είναι το όφελος της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας από την συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο;

Κατά τη συνεργασία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία, τηρούνται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και o ν.4624/2019.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το δελτίο τύπου της εταιρίας; Ποιος ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της;

Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η εταιρία δεν εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα των πολιτών που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;

Για ποιους λόγους επιλέχθηκε μια εταιρία που έχει κατεξοχήν συνδέσει τη δράση της, μέσω των ιδρυτών της σε μια σειρά από δεδομένα τεράστια σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica, που αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και βοήθησαν στην εκλογή Τραμπ και στην ψήφιση του Brexit;

Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα δεδομένα πολιτών που έχει στη διάθεση της η εταιρία από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη μετά-δεδομένων (metadata) που θα αφορούν εμπορικούς, διαφημιστικούς ή και πολιτικούς σκοπούς χειραγώγησης, αντίστοιχους του σκανδάλου Cambridge Analytica;

Η κρυφή σύμβαση με τη σκιώδη εταιρία τεχνολογίας

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει από τον περασμένο Απρίλιο νομική συμφωνία με τον τεχνολογικό κολοσσό, γνωστό για τις στενές σχέσεις του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και διάφορες αρχές επιβολής του νόμου, με ρήτρα εμπιστευτικότητας. Αποτέλεσμα αυτής της κρυφής συμφωνίας είναι η Palantir να έχει ήδη αναπτύξει και μάλιστα δωρεάν ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο.

Ελάχιστοι στη χώρα γνώριζαν κάτι σχετικά με αυτήν τη συνεργασία. Δεν δημοσιοποιήθηκε και δεν υπάρχει στη Διαύγεια. Στις 25 Νοεμβρίου υπήρξε η πρώτη αποκάλυψη εξ... Αμερικής.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ένα tweet που συνοδευόταν από μια φωτογραφία από τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, έγραφε: «Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19. Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ @pfizer, @LillyPad, @AbbottNews, @PalantirTech και άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία».

Στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε δελτίο Τύπου της Palantir στην ιστοσελίδα businesswire, στο οποίο ανακοινώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας, Alex Karp, και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Από τον Μάρτιο

Η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα την επέκταση της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης και της Palantir στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μια συνεργασία που είχε εγκαινιαστεί ήδη από τον Μάρτιο! Μετά την αποκάλυψη, στις 10 Δεκεμβρίου αίτημα κατάθεσης εγγράφων υπέβαλε το ΜέΡΑ25 (αιτούσα βουλευτής Μαρία Απατζίδη), ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να καταθέσει στο Σώμα τη σύμβαση ή τις συμβάσεις/συμφωνίες με την εταιρεία Palantir Technologies.

Χθες η ΜΚΟ Vouliwatch υπέβαλε επίσης αίτημα κατάθεσης της σύμβασης, ενεργοποιώντας το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία για την αναζήτηση των λεπτομερειών της συνεργασίας. «Κατά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στις πλατφόρμες ανάρτησης των δημοσίων συμβάσεων Διαύγεια και Προμηθέας δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε πουθενά σχετική σύμβαση ή συμβάσεις» αναφέρει το Vouliwatch.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» πως «αν υπήρχε κάποια πρόθεση απόκρυψης της συνεργασίας, δεν θα υπήρχε η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Ο υπουργός έχει πει εδώ και καιρό ότι υπάρχει μια εφαρμογή στη διάθεση του πρωθυπουργού με την οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη οπτικοποίηση δεδομένων της πανδημίας την οποία παρέχουμε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ώστε να έχει μια βέλτιστη απεικόνιση της κατάστασης. Πρόκειται για ανωνυμοποιημένα στοιχεία. Δεν δίνουμε επιδημιολογικά δεδομένα και δεν κρατάμε προσωπικά στοιχεία».

Αρα, τι ακριβώς είναι αυτά τα στοιχεία; Εχει άραγε η εταιρεία πρόσβαση σε βιομετρικά δεδομένα Ελλήνων και ξένων στην Ελλάδα; Η απάντηση που λάβαμε από πηγές του υπουργείου είναι πως αυτά τα δεδομένα αφορούν, π.χ., την κίνηση (σε δρόμους, διόδια, λιμάνια) ή πόση βενζίνη καταναλώθηκε σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες και πως αυτά τα δεδομένα πρόκειται σύντομα να διατεθούν στην πλατφόρμα Open Data για να τα χρησιμοποιήσει όποιος θέλει. Σε ερώτημά μας αν η εταιρεία επεξεργάζεται τα στοιχεία από τα sms στο 13033 για τη μετακίνηση των πολιτών, η απάντηση που πήραμε -ανεπίσημα- ήταν αρνητική.

Η ΜΚΟ Vouliwatch ζητάει με επίσημο αίτημα «ποια ακριβώς (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;) και πώς συλλέγονται, αποθηκεύονται, επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται; Από ποιον συμβαλλόμενο γίνεται η παραπάνω διαχείρισή τους και για πόσο; Εχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση σε αυτά η Palantir και υπό ποιες συνθήκες; Σε τι αφορά η επέκταση της συνεργασίας που ανακοίνωσε η Palantir; Υπάρχει συμφωνία με την εταιρία για συνεργασία και σε άλλους τομείς (π.χ. Μεταναστευτικό - Ασφάλεια - Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Αμυνα κ.ο.κ.;»

Η εμπλοκή στο σκάνδαλο με το ΕΣΥ της Μ. Βρετανίας

Η υπόθεση θυμίζει έντονα την πρόσφατη επίσης κρυφή σύμβαση της βρετανικής κυβέρνησης και του αγγλικού ΕΣΥ (NHS) για τη χρήση των λογισμικών της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα δεδομένα που συλλέγονταν από την Palantir για το NHS αποθήκευε και επεξεργαζόταν η start-up τεχνητής νοημοσύνης Faculty. Ο ιδρυτής της Faculty είναι ο αδερφός του Ben Warner, ο οποίος «έτρεξε» την επιχείρηση δεδομένων για την καμπάνια υπέρ του Brexit. H Faculty έχει καταγραφεί ότι έχει υπογράψει δημόσιες συμβάσεις αξίας 1 εκατ. λιρών μέσα σε 18 μήνες.

Μετά από μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πολλαπλά αιτήματα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν η δικηγορική εταιρεία τεχνολογικής δικαιοσύνης Foxglove και η πρωτοβουλία Οpendemocracy, το NHS έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την Palantir. Η εντυπωσιακή και ύποπτη αποκάλυψη που προέκυψε από τη σύμβαση ήταν ότι το αντίτιμο δεν ξεπερνούσε τη... 1 λίρα! Αποδείχθηκε επίσης ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από την ιδιωτική εταιρεία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και η καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους, η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας! Λίγο αργότερα, η Palantir ζήτησε 1 εκατ. λίρες για να επεκτείνει τη σύμβαση για άλλους τέσσερις μήνες.



ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου