Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Τουρκία για τους S-400

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Τουρκία και συγκεκριμένα εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Την «ικανοποίηση» της εξέφρασε η Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε πως επιβάλλονται στη Τουρκία κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Οι κυρώσεις είναι εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

Ακόμη, ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ (...) δεν θα ανεχθούν μεγάλες συναλλαγές με τους τομείς ρωσικής άμυνας και μυστικών πληροφοριών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο ίδιος παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.


Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο εντάσσονται οι κυρώσεις, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή η Γερουσία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, κατά την ψηφο
φορία, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά. Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.


Η απάντηση της Τουρκίας

Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η Τουρκία, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης», ενώ κάνει λόγο χαρακτηριστικά για «ανάλογη απάντηση, όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο», προσθέτοντας πως «δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας».

Επίσης, ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, που βρίσκεται στο επίκεντρο των κυρώσεων, έκανε ανάρτηση στο Twitter και αναφέρει τα εξής:

«Υπό την ηγεσία του @RTErdogan, είμαστε αποφασισμένοι στον στόχο τής πλήρως ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας.

Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στο εξωτερικό για μένα ή το ίδρυμά μας δεν θα αλλάξει τη στάση μου και της ομάδας μου. Κανείς δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία με κανέναν τρόπο».

Ρωσία κατά ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε για παράνομη πράξη από πλευράς ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Ικανοποίηση» στην Αθήνα

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου