Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος : ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να υπολείπεται συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.Πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπόψη, πως χαρακτηρίζεται ως leader των Βαλκανίων χάριν της γεωγραφικής της θέσης, που την καθιστά κόμβο-πέρασμα προς την Ευρώπη, αλλά και των πυλώνων ανάπτυξης του λιμανιού και του τουρισμού (ως ένας αναξιοποίητος μοχλός ανάπτυξης μέσα από τον θρησκευτικό, παραθεριστικό, πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό).

Αυτή η εικόνα της πόλης είναι λογικό να προεκτείνεται και στις παρυφές της, ειδικότερα στην δικαίως χαρακτηρισμένη υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Προφανέστατα οι ευθύνες για τον ανεπαρκή σχεδιασμό και την έλλειψη δημιουργικότητας, είναι διαχρονικές ,με βασικότερες την λανθασμένη στρατηγική διεκδίκησης προς το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών και την διάσταση απόψεων των «συμφερόντων» της πόλης και του νομού, σε υψίστης σημασίας ζητήματα που απέτρεψαν την δημιουργία αρραγούς μετώπου (διαίρει και βασίλευε).

Μετά από σωρεία χαμένων διεκδικήσεων και εσωστρέφειας, βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια ιστορική διεκδίκηση που μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων και να δώσει πνοή ανάπτυξης στην Δυτική Θεσσαλονίκη, τον Δήμο Δέλτα και την Σίνδο.

Ασφαλώς αναφέρομαι στην μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο προεκλογικά αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, προγραμματικής μας θέση και βασικό άξονα της ατζέντας μας.

Είναι οφθαλμοφανέστατο πως η αίγλη και η εμπορικότητα της Δ.Ε.Θ. αποτελεί πλέον ιστορικότητα ,ενώ η προσπάθεια τόνωσης της με κρατικές ενέσεις, αντικαθιστώντας το κενό των εμπορικών περιπτέρων με αυτά των κυβερνητικών υπηρεσιών, αποτυγχάνει να την καταστήσει ξανά θελκτική .

Η ΔΕΘ δεν αποτελεί πια την σύγχρονη και αποκεντρωμένη δομή. Της λείπουν οι υπηρεσίες που αναζητούν οι επιχειρηματίες στην ψηφιακή εποχή, ενώ η τοποθέτηση της στο κέντρο της πόλης δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε εκθέτες, συμμετέχοντες, διερχόμενους, αλλά και τους κατοίκους του κέντρου.

Υπάρχει λοιπόν ξεκάθαρη ανάγκη επανασχεδιασμού της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που θα επαναφέρει την χαμένη αίγλη του brand name και της εν γένει λειτουργίας της, μέσα από την μετεγκατάσταση στην δυτική είσοδο της πόλης.

Στα της Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία αποσυμφόρησης του κέντρου της πόλης, όπως ακριβώς συμβαίνει σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις.

Φανταστείτε την εικόνα. Στην θέση της υπάρχουσας έκθεσης, να υπάρχει ένα πράσινο μητροπολιτικό πάρκο με σύγχρονες λειτουργίες, την διατήρηση ορισμένων κτιρίων που θα φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές, ψυχαγωγικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας του δημόσιου ελεύθερου χώρου.

Αυτό το πάρκο να ενώνεται με τον χώρο της ΧΑΝΘ, τα πανεπιστημιακά συγκροτήματα του Α.Π.Θ. και ΠΑ.ΜΑΚ., το Γ΄ Σώμα Στρατού, τα μουσεία ,το δημαρχιακό μέγαρο, και όλο αυτό να προεκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο.

Στα του Δήμου Δέλτα και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, είναι ίσως το μεγαλύτερο εγχείρημα που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια και είμαστε υποχρεωμένοι να μας βρει ενωμένους.

Είναι σαφές πως με την μετεγκατάσταση της νέας ΔΕΘ, διεκδικούμε μια πράσινη επένδυση με περιβαλλοντική αναβάθμιση των επιβαρυμένων περιοχών μας από τις συγκροτημένες βιομηχανικές περιοχές που οδηγούν σε μόλυνση.

Την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προς την δυτική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στο Καλοχώρι αφού κρίνεται απαραίτητη η διασύνδεση και συνεργασία με την νέα ΔΕΘ.

Η ανάπτυξης μιας σύγχρονης βιοκλιματικής και ψηφιακής ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπως ακριβώς επιτάσσουν οι ανταγωνιστικές συνθήκες, θα προσφέρει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην ενίσχυση της ασφάλειας που τόσο ανάγκη έχει η ευρύτερη περιοχή.

Τέλος όλο το εγχείρημα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προέκταση του μετρό στις περιοχές μας.

Σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να αλλάξει την όψη της δυτικής Θεσσαλονίκης, είναι επιβεβλημένη η ενότητα, ως όπλο διεκδίκησης για τον τόπο μας και τους κατοίκους του.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ είναι να κατατεθεί ψήφισμα για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα , μα και κάθε δήμου της Δυτικής Θεσσαλονίκης, του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο στόχος μέσα από την συζήτηση των οργάνων και των θεσμών, δεν είναι άλλος από την δημιουργία ενιαίου μετώπου και της καλύτερης δυνατής οργάνωσης της διεκδίκησης μετεγκατάστασης.

Είναι ξεκάθαρο πως εκτός από το δίκαιο του αιτήματος, αποδεικνύεται και στοιχειοθετείτε με συγκεκριμένες μελέτες πως αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή.

Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δέλτα

Επικεφαλής της παράταξης "Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου