Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : Η κυβέρνηση θέλει εφαρμογή της τηλεργασίας χωρίς κανόνες


Τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το 50% των εργαζομένων βρίσκονται σε υποχρεωτική τηλεργασία χωρίς πλαίσιο. Με ΠΝΠ ανεστάλη η σχετική πρόβλεψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Συστηματικά στη Βουλή ζητάμε να θεσμοθετηθούν κανόνες που να διέπουν την τηλεργασία, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. Εκμεταλλεύεται την πανδημία ως πρόσχημα για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο τη μονιμοποιήση των «έκτακτων μέτρων» που επιβάλλει. 

Δεν θεσπίζει ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να δημιουργήσει δεδομένα εφαρμογής της τηλεργασίας χωρίς κανόνες. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόταση της κυβέρνησης στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης η τηλεργασία θεωρείται ελαστική εργασία!

Ενόψει του αντεργατικού νόμου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, που θα πλήξει το ωράριο, θα επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες και θα καταλύσει τα συνδικαλιστικά διακαιώματα, η τηλεργασία δεν μπορεί να γίνει όχημα για ελαστική, φθηνή εργασία και ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος. Η τηλεργασία αποτελεί πλέον μια νέα πραγματικότητα. 

Επιβάλλεται να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας, απαγόρευση μονομερούς μετατροπής τους και αμοιβαία συναίνεση εργοδοσίας και εργαζομένου. 

Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην αποσύνδεση, το ωράριο εργασίας, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των εργαζομένων, η υγεία και ασφάλεια και η συμμετοχή τους στη συλλογική ζωή της επιχείρησης. Το καθεστώς της τηλεργασίας πρέπει να ενταχθεί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο απαιτείται για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. 

Ταυτόχρονα, χρειάζεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ για τον αποτελεσματικό ελέγχο των κανόνων που θα διέπουν την τηλεργασία."



Πηγή : Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου