Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : "H κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας."

"Οι δηλώσεις των γυναικών που είχαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για την σεξουαλική κακοποίηση, τη βία και την παρενόχληση που έχουν υποστεί έσπασε το φράγμα της σιωπής, του φόβου και της προκατάληψης. 

Έδωσε κουράγιο και δύναμη σε πολλές γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, να ενώσουν τη φωνή τους για τις τραυματικές εμπειρίες τους. Διαμορφώθηκε ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης και αναπτύχθηκε στη δημόσια συζήτηση το αίτημα της μηδενικής ανοχής στην κουλτούρα του βιασμού, στην έμφυλη βία, στην κακοποίηση και στην παρενόχληση.

Σημασία έχει αυτή η κοινωνική ευαισθητοποίηση να μην εξαντληθεί σε μια συγκυριακή συζήτηση, αλλά να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε θεσμικό και εργασιακό επίπεδο και, κυρίως, σε αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών. Χρειάζονται αποφάσεις σε νομοθετικό επίπεδο, ενίσχυση των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, πρόβλεψη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πρωτοβουλίες στους χώρους εργασίας, στον πολιτισμό, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, στα ΜΜΕ και στις τοπικές κοινωνίες.

Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια γυναίκα που αγωνίζεται για το μεροκάματο να πάρει την απόφαση να προβεί σε καταγγελία. Υπάρχει έλλειμα ενημέρωσης τόσο ως προς τις δυνατότητες καταγγελίας, όσο και σε μέσα υποστήριξης. Υπερισχύει ο φόβος των συνεπειών και της απόλυσης, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης με την ανεργία των γυναικών στο 62%, καθώς και η πίεση του κοινωνικού περίγυρου.


Είναι ώρα αποφάσεων και της ευθύνης, προκειμένου να εξαλειφθεί η βία και η παρενόχληση στους χώρους εργασίας για όλους τους εργαζομένους, γυναίκες και άνδρες, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε χώρο, είδος και περίσταση που σχετίζονται με την εργασία, στο γραφείο, στο κατάστημα, στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στον πολιτισμό, στην ενημέρωση, στην εκπάιδευση.


Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η θέσπιση κανόνων, η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, η διασφάλιση της κατάλληλης ενημέρωσης και υποστήριξης σε συνεργασία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, η ανάπτυξη και η ενίσχυση των δομών στήριξης και των ελέγκτικών μηχανισμών. Επιβάλλεται η κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας/ILO σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας. 


Να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ ως μηχανισμός ενημέρωσης, ελέγχου, υποβολής καταγγελιών και διερεύνησης για περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Nα αναλάβουν επίσης πρωτοβουλίες οι οργανώσεις των εργαζομένων και οι κοινωνικοί εταίροι συνολικά, και να συμπεριληφθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων."



Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου