Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Εκοψαν τα σχολικά γεύματα

Για άγνωστο χρονικό διάστημα σταματά η σίτιση σε όλα τα σχολεία λόγω κωλύματος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με 185.000 μαθητές να μένουν χωρίς γεύματα μέσα στην πρωτοφανή κοινωνικο­οικονομική συγκυρία ● Σφοδρή κριτική από Φωτίου και Φίλη για τους λάθος χειρισμούς που οδήγησαν στη διακοπή της σίτισης των μαθητών ● Εντονη η αντίδραση και της ΚΕΔΕ. «Νίπτει τας χείρας της» η Κεραμέως.

«Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ΟΠΕΚΑ σάς ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 1.3.21 και για άγνωστο χρονικό διάστημα σταματά η σίτιση όλων των σχολείων λόγω κωλύματος του καινούργιου διαγωνισμού 14/2020 στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Το παραπάνω μήνυμα στάλθηκε ηλεκτρονικά σε γονείς σχολείου της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων ενημέρωναν σχετικά τις οικογένειες των μαθητών, οι οποίες, σε συνθήκες πανδημίας, με νοικοκυριά που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οικονομικά, μένουν χωρίς αυτή την τόσο σημαντική ενίσχυση. 

Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι σχολικών γευμάτων είναι 185.000 μαθητές στο σύνολό τους, αριθμός ο οποίος βάσει σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, -που υλοποίησε πιλοτικά το πρόγραμμα για πρώτη φορά το 2016 και το θεσμοθέτησε το 2017- του χρόνου θα έφτανε τα 600.000 γεύματα, δηλαδή το σύνολο των παιδιών Δημοτικού.

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, τονίζει ότι το πρόγραμμα διακόπηκε προσωρινά, για λίγες μέρες, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και εκτιμά ότι οι συμβάσεις με τους παρόχους των γευμάτων θα υπογραφούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι προχώρησε έγκαιρα (στις 4.8.2020) στη διενέργεια νέας προκήρυξης, καθώς οι περσινές συμβάσεις έληξαν έπειτα από παράταση, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, τονίζοντας: «Παρ’ ότι τα απαραίτητα έγγραφα για τη συνέχιση εκτέλεσης της σύμβασης έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 15.1.2021, λόγω ενστάσεων και άλλων προβλεπόμενων ένδικων μέσων από την πλευρά των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη έκδοση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκλειστικά και μόνο για την εβδομάδα 1.3.2021-5.3.2021».

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεανώ Φωτίου και Νίκος Φίλης ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους λάθος χειρισμούς που οδήγησαν στη διακοπή της σίτισης, αποδίδοντας μάλιστα στη Ν.Δ. ιδεολογικές εμμονές. «Η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα. Είναι η Ν.Δ. που εξ αρχής λοιδορούσε τα σχολικά γεύματα ως “συσσίτια” και προσπαθούσε με διάφορους μηχανισμούς να αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού στήριξης της ελληνικής οικογένειας. [...] Η κυβέρνηση με συνεχή προσκόμματα και καθυστερήσεις επιχειρεί να καταργήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογο με αντίστοιχα προγράμματα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει η κοινή δήλωση των δύο βουλευτών. Μάλιστα ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι σήμερα σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας την άμεση συνέχιση του προγράμματος και την επέκτασή του με επιπλέον χρήματα για όλα τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος σε επείγουσα επιστολή του προς τη διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου ζητεί να γίνουν αμέσως όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη συνέχιση των σχολικών γευμάτων. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, που έχει σκοπό να στηρίξει τους μαθητές και να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους στις σχολικές μονάδες, να διακόπτεται χωρίς να έχει προβλεφθεί εγκαίρως η αδιάλειπτη συνέχισή του», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης.

Ευθύνες στο υπ. Παιδείας

Ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο βέβαια αρνείται την όποια εμπλοκή με το ζήτημα, επιρρίπτει το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, που σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: «Η κ. Κεραμέως έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα: ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία, τα περιβόητα 90.000 tablets δεν έφτασαν ποτέ, τα vouchers σε 560.000 μαθητές και φοιτητές ακόμη αγνοούνται, τα 100.000.000 ευρώ για το ολοήμερο έμειναν εξαγγελία, επιχειρεί να καταργήσει τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια με τις εκλογές-παρωδία κ.ά.

Αποτελεί, όμως, ντροπή για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αφήσει χωρίς γεύματα χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία. Αποτελεί ντροπή να αντιμετωπίζει με ερασιτεχνισμό θέματα οργάνωσης και προγραμματισμού, που έχουν να κάνουν με τη σίτιση παιδιών, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε διασφαλίσει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος». Το δίκτυο ζητά να παρασχεθεί δωρεάν κρύο συσκευασμένο φαγητό σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες τα σχολεία των οποίων συμμετέχουν στο πρόγραμμα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της νέας σύμβασης με τους παρόχους των σχολικών γευμάτων.



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου