Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : Όση προπαγάνδα και να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πολίτες έχουν καταλάβει πως το «εργασιακό νομοσχέδιο» αποτελεί τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους

Δήλωση μου σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”: «Αφού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποτυγχάνει να πείσει πως το «εργατικό νομοσχέδιο» είναι «φιλεργατικό» και ότι είναι δήθεν fake news η κατάργηση του οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και η επιβολή απλήρωτων υπερωριών, τώρα βάζει μπροστά όλα τα επικοινωνιακά μέσα, προκειμένου να θολώσουν τα νερά, μήπως και πείσουν πως δεν αλλάζει τίποτα με τον εργασιακό Μεσαίωνα που φέρνουν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το σημερινό πρωτοσέλιδο και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα». Αυτό όμως που εντέχνως υποβαθμίζεται είναι ότι σύμφωνα με το Νόμο 3846/2010 - Άρθρο 7, που επικαλείται, στην παράγραφο 6 προβλέπεται ότι «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται, κατά σειρά προτεραιότητας, με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή του εργοδότη και των ενώσεων προσώπων της επόμενης παραγράφου.»


Όσον αφορά τον αναφερόμενο χαρακτηρισμό από το Υπουργείο Εργασίας ότι η συζήτηση για την κατάργηση του οκτάωρου είναι μια «ανόητη συζήτηση», και άλλους χαρακτηρισμούς που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ο κ.Χατζηδάκης, ας μην υποτιμά η κυβέρνηση τόσο πολύ τη νοημοσύνη των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.


Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την κατάργηση του 8ώρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης. Εκτός εάν προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους πως ο καθένας μόνος του, και κάτω από την απειλή της απόλυσης, έχει απέναντι στον εργοδότη την ίδια διαπραγματευτική ισχύ με τα σωματεία και τις συλλογικές συμβάσεις. Στον πανικό της μάλιστα η κυβέρνηση, και στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει το αντεργατικό έκτρωμα, προβάλλει αντιφατικά επιχειρήματα.

Δηλαδή, ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλλει το αίτημα για ατομική σύμβαση υπέρβασης του οκταώρου, αλλά ότι ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί να μην απολύεται εάν το αρνείται! Πλήρης ομολογία της σύγχυσης που καλλιεργούν και του εκβιασμού στον οποίο θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι για να αποδεχθούν τις ατομικές συμβάσεις. Είναι μεγάλη η κυβερνητική υποκρισία, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απελευθερώσει πλήρως τις απολύσεις από το 2019, καταργώντας τον βάσιμο λόγο απόλυσης!


Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ισχύει στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ και δεκαετίες, ενώ προβλέπεται και από σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ακόμα, και κατά την περίοδο των μνημονίων, ουδέποτε τόλμησε κυβέρνηση να προβλέψει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, αλλά πάντα αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία, αναγνωρίζοντας την ανισότητα στην διαπραγματευτική ισχύ, ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη. 

Στην πράξη ο σχετικός νόμος παραμένει ανενεργός, και οι λίγες περιπτώσεις εφαρμογής του ήταν πάντα με συλλογικές συμβάσεις και για ειδικές περιπτώσεις, όπως η ΣΣΕ για τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους.


Όση προπαγάνδα και να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πολίτες έχουν καταλάβει πως το «εργασιακό νομοσχέδιο» αποτελεί τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους, καθώς αποσκοπεί:


-στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

-στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας


-στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας,


-στην κατάργηση του οκτάωρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις

-στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας

-στην υπονόμευση και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου