Η άρση της πατέντας ως ενδεχόμενο, το οποίο έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βρήκε ευήκοα ώτα σε δεκάδες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου αλλά και στη Μόσχα και το Παρίσι, όπου Πούτιν και Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Μπάιντεν. Αυτή ωστόσο προσέκρουσε – πέρα από τις ίδιες τις Big Pharma που βλέπουν να απειλούνται τα συμφέροντά τους - στο Βερολίνο και την απερχόμενη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στην κρίσιμη αυτή συγκυρία επαναβεβαιώνει πως η γερμανοκεντρική Ευρώπη αποτελεί το πιο σκληρό προκεχωρημένο φυλάκιο του νεοφιλελευθερισμού.
Είναι σίγουρο πως μετά τη διακυβέρνηση Τραμπ και στον απόηχο της προεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας Μπάιντεν – Σάντερς, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί από την πρώτη μέρα μία εξόφθαλμη στροφή σε πιο κευνσιανική πολιτική. Το απέδειξε αυτό με την αποκήρυξη των trickle down economics – του πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού – την επαναφορά συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που είχαν αφαιρεθεί επί Τραμπ, την αύξηση του κατώτατου μισθού και το γιγαντιαίο πρόγραμμα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους που ανακοίνωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ακόμη πιο ρηξικέλευθα κινείται και η πρότασή του για άρση της πατέντας των εμβολίων.
Πριν βιαστούμε ωστόσο να θεωρήσουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν στα 80 του ασπάστηκε τον κομμουνισμό αξίζει να δει κανείς τα δεδομένα και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, οι οποίες και τον οδήγησαν σε αυτήν την ριζοσπαστική – για τις ΗΠΑ σχεδόν αδιανόητη μέχρι χθες – πρόταση.
Με αφορμή την εξελισσόμενη τραγωδία στην Ινδία, που μετρά εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αυξάνονται οι επιστήμονες που προειδοποιούν πως εάν η πανδημία δεν αντιμετωπιστεί σε όλες τις χώρες, τότε δεν θα αντιμετωπιστεί πουθενά, ενώ οι πλούσιες χώρες αν και με σαφές προβάδισμα στους εμβολιασμούς, θα βρεθούν νομοτελειακά προ νέας έξαρσης της πανδημίας με μεταλλάξεις που θα προκύψουν και οι οποίες κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα αντιμετωπίζονται με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Το κλειδί στην πρόταση Μπάιντεν βρίσκεται στον εν εξελίξει «ψυχρό πόλεμο» της εμβολιαστικής διπλωματίας.
Δεν είναι τυχαίο πως τις επόμενες εβδομάδες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να δώσει έγκριση σε δύο κινεζικά εμβόλια, αυτά της Sinofarm και της Sinovac, δίνοντας την ευκαιρία στην Κίνα να επεκτείνει σημαντικά το πρόγραμμα διάθεσης εμβολίων που έχει ξεκινήσει πολύ επιθετικά σε φτωχές χώρες και δημιουργώντας έτσι ζώνες επιρροής και σε αραβικές και αφρικανικές χώρες.
Την ίδια ώρα η Ρωσία συνεχίζει επεκτατικά το πρόγραμμα διάθεσης και συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου SputnikV, το οποίο έχει διεισδύσει στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ βρίσκεται ante portas και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτή τη στιγμή δύο συν ένα αμιγώς αμερικανικά εμβόλια, αυτά της Moderna και της Johnson and Johnson, ενώ εκκρεμεί η έγκριση του Novavax. Το εμβόλιο της αμερικανικής Pfizer είναι συμπαραγωγής με τη γερμανική Biontech και η οποία ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με την κινεζική Fosun για παραγωγή στην Κίνα ενός «γενόσημου» εμβολίου.
Ο κίνδυνος της υστέρησης στη γεωπολιτική κούρσα των εμβολίων και τις ζώνες επιρροής για τις ΗΠΑ έναντι πρωτίστως της Κίνας έχουν χτυπήσει καμπανάκια στην Ουάσινγκτον. Ενδεχόμενο «σπάσιμο» της πατέντας θα μπορούσε να αναχαιτίσει αυτόν τον κίνδυνο, καθώς οι ΗΠΑ θα είχαν σαφές προβάδισμα στη δυνατότητα σχημάτων συμπαραγωγής εμβολίων με τρίτες χώρες.
ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου