Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ηλίας Μόσιαλος: Η μετάλλαξη «Δέλτα» στην Ελλάδα και οι ανεμβολίαστοι


Μεγάλη προσοχή για τη μετάλλαξη «Δέλτα» που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες συστήνουν οι επιστήμονες παγκοσμίως. Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος για την Ελλάδα και τη σημασία του εμβολιασμού.


«Να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας» επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τι πρέπει να προσέχουμε στην Ελλάδα.

«Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19» αναφέρει, μεταξύ άλλων, και επισυνάπτει σχετικό συγκριτικό πίνακα όπου αποτυπώνει τις επιπτώσεις της μετάλλαξης στις χώρες της Ευρώπης.

Αναλυτικά όσα γράφει ο κ. Μόσιαλος:



Στον επισυναπτόμενο πίνακα φαίνεται η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα (Ινδική) στη Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε πλέον περισσότερες νέες λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία με 144 εκατ. κατοίκους έναντι 67 εκατ. στη Μεγάλη Βρετανία).

Αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά. Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία.


Και ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca.

Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων. Αλλά και γιατί τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη Βρετανική μετάλλαξη, που επικρατεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, τώρα είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά: 96% και 92% αντίστοιχα.

Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη. Επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε πρόσφατα να επεκτείνει τους εμβολιασμούς στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ενώ η κυβέρνηση της Κούβας διεξάγει κλινικές δοκιμές με τα Κουβανικά εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 3-16 ετών.

Επομένως να μην εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19. Κατά τα άλλα τα εμβόλια μας αλλάζουν το DNA και θα μας αφανίσουν ως έθνος. Αλλά φαντάζομαι ότι αν συμβεί αυτό θα μας σώσουν τα συνέδρια για τις εξωσωματικές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου