Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Σε απόσταση αναπνοής οι Σοσιαλδημοκράτες από τη Χριστιανική Ένωση στη Γερμανία

Σχεδόν ένα μήνα πριν από τις γενικές εκλογές στη Γερμανία, δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Infratest για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πλησιάζουν απειλητικά τη Χριστιανική Ένωση. Επίσης ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς προηγείται για τη θέση του καγκελαρίου (αν εκλεγόταν απευθείας), έναντι του Άρμιν Λάσετ (CDU) και της Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι).

Οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το SPD ανακάμπτει και το προτιμά το 21% (3 μονάδες περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) από των Γερμανών, έναντι 23% των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, που χάνουν διαρκώς δυνάμεις (-4%). Πρώτος με διαφορά στις προτιμήσεις για καγκελάριος παραμένει ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς με 41%, ενώ ακολουθούν ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ (16%) και η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ (12%).



Το 17% (-2%) επιλέγουν τους Πράσινους και 13%(+1%) το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). Μία μονάδα κερδίζει και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που έχει 11%, όπως και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) 7%.

Όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) προτιμά το 30% (-5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), όπως επίσης ένα άλλο 30% (+6%) επιθυμεί κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, κυβέρνηση υπό τους Πράσινους προτιμά το 15% (-1%), ενώ το 25% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να μην εκφράζει καμία προτίμηση.

Στη -θεωρητική- περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελαρίου, το 41% (+6%) των Γερμανών θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς για διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ. Το 16% (-4%) θα ήθελε να δει καγκελάριο τον συντηρητικό Άρμιν Λάσετ και το 12 % (-4%) την Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ. Τρεις στους δέκα ερωτηθέντες (31% δεν απαντούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου