Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: Μαίνονται οι εσωκομματικές μάχες με φόντο την εκλογή ηγεσίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική περίοδος για εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής και δικαιώνει όσους πιστεύουν πως σε όλα τα κόμματα οι πιο δύσκολοι και πιο ανελέητοι ανταγωνισμοί είναι αυτοί που διεξάγονται στο εσωτερικό τους.


Ήδη οι μηχανισμοί των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, της σημερινής προέδρου Φώφης Γεννηματά και των υποψηφίων διαδόχων της, Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Καστανίδη, έχουν τεθεί σε κίνηση με συνεχείς επαφές με κομματικά, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη σε όλη τη χώρα.

Η κινητικότητα των υποψηφίων αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς είναι σαφές πως η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (25-26 Σεπτεμβρίου) θα οριστικοποιήσει τις παραμέτρους της εκλογικής μάχης ως προς τον χρόνο (με πιθανότερο πρώτο γύρο εντός του Νοεμβρίου και επαναληπτικό μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου) και ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Η αρχική σκέψη του επιτελείου Γεννηματά είναι να περιοριστούν οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στα σημερινά μέλη του Κινήματος, ώστε να μην ψηφίσει «ο κάθε περαστικός», ωστόσο αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους κ. Λοβέρδο και Ανδρουλάκη, που θεωρούν ότι οι δικές τους υποψηφιότητες μπορούν να φέρουν κοντά στο ΚΙΝΑΛ πολλούς πρώην υποστηρικτές του, που για τους δικούς του λόγους ο καθένας έχουν κρατήσει αποστάσεις. 


Με τα έως τώρα δεδομένα, η εκλογή με ανοικτές λίστες σε όποιον επιθυμεί να εγγραφεί επιτόπου και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα φαίνεται ως παράμετρος που θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Φώφη Γεννηματά: «Αυτόνομη πορεία - Προοδευτική ταυτότητα»

Η Φώφη Γεννηματά κατεβαίνει στη εσωκομματική μάχη με πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα: Πρώτον, ως θητεύουσα πρόεδρος έχει προνομιακές σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό, που αποτελείται κατά πλειοψηφία από στελέχη που βρίσκονται κοντά της ή και της οφείλουν την κομματική τους άνοδο. 


Ο μηχανισμός της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με την πλειοψηφία των κομματικών, αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών στελεχών που είναι ενταγμένα στο Κίνημα Αλλαγής. Η ίδια χαμογελά όταν της λένε ότι η τωρινή μάχη είναι δύσκολη, αλλά στενοί της συνεργάτες θυμίζουν ότι τα ίδια ακούγονταν και σε προηγούμενες παρόμοιες εκλογικές αναμετρήσεις, που όμως τελικά τις κέρδισε η κυρία Γεννηματά.

Πολιτικά η σημερινή πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλει να εκφράσει την πολιτική ενότητα του χώρου -δηλαδή τη στρατηγική συμπόρευση μέσα στο ίδιο κόμμα των αντιδεξιών δυνάμεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας με τα κεντρογενή στελέχη που δεν αποκλείουν μελλοντικές κυβερνητικές συμπράξεις με την κεντροδεξιά. 


Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει καθαρά για την αυτόνομη πορεία και την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό διαφυλάξει την πολιτική φυσιογνωμία του χώρου. Ωστόσο η ίδια δεν αρνείται τη δική της αντιδεξιά τοποθέτηση, καώς μάλιστα αυτή διευκολύνεται από το ότι σήμερα στην κυβέρνηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν διεργασίες κορυφής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με πιθανή συμμετοχή και του ΜέΡΑ 25, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τα αντιπολιτευτικά τους βέλη προς την κυβέρνηση, ώστε αυτά να γίνουν αποτελεσματικότερα. 

Όλο αυτό μπορεί να καταλήξει σε μια πολιτική συμφωνία αξιοποίησης της απλής αναλογικής και διαμόρφωσης μιας συμμαχικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές -που δεν θα δώσουν αυτοδυναμία καθώς θα γίνουν με απλή αναλογική- και πρωθυπουργό ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που βέβαια δεν θα είναι κανείς από τους αρχηγούς των τριών αυτών κομμάτων. 

Αυτές οι πρωτοβουλίες στις οποίες πρωταγωνιστεί η Φώφη Γεννηματά «κατοχυρώνουν την προοδευτική ταυτότητα του Κινήματος», όπως λένε στενοί της συνεργάτες.

Στον αντίποδα, η Φώφη Γεννηματά «βαρύνεται» με συγκεκριμένες κατηγορίες που της προσάπτουν τα επιτελεία των συνυποψηφίων της. Ειδικότερα, οι ανταγωνιστές της στην εκλογική μάχη της επιρρίπτουν το σύνολο των πολιτικών ευθυνών τόσο για τα συνεχιζόμενα χαμηλά ποσοστά του Κινήματος, όσο και για την παρατηρούμενη εσωστρέφεια. «Η απάντηση της Φώφης ότι το Κίνημα πληρώνει την υπεύθυνη στάση του όταν η χώρα κατέρρεε, δεν πείθει», έλεγε στην «Η» μέλος της Πολιτικής Επιτροπής που φανερά στηρίζει άλλον υποψήφιο. «Αυτό έγινε πριν από δέκα χρόνια. Ως πότε η ηγεσία θα επικαλείται καταστάσεις προ δεκαετίας; 

Το Κίνημα παραμένει μακριά από τα ιστορικά του ποσοστά κι αυτό αν δεν το χρεωθεί η ηγεσία του, τότε ποιος θα το χρεωθεί;» προσθέτει η ίδια πηγή. Επίσης στο πεδίο του κομματικού μηχανισμού, οι συνυποψήφιοί της υποστηρίζουν ότι πολλά κομματικά στελέχη που η κυρία Γεννηματά θεωρεί πιστά σε αυτήν, ήδη συζητούν και με άλλους υποψηφίους, ενώ άλλα εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν με όλη τους τη δύναμη τον αγώνα υπέρ της σημερινής προέδρου. 

Όλα αυτά βέβαια είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόδεικτα, γι' αυτό και το επιτελείο κάθε υποψηφίου προβάλλει μια εικόνα που κατά τεκμήριο εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του υποψηφίου, χωρίς να είναι ευδιάκριτο σε όλους τους υπόλοιπους τι από αυτά συμβαίνει και σε ποιο βαθμό.

Ανδρέας Λοβέρδος: «Μπορώ καλύτερα»

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου παρουσίασε από νωρίς τη δική του υποψηφιότητα, με μια πολιτική πλατφόρμα που ήδη έχει φιλοτεχνήσει από τον Απρίλιο και την έκανε πιο συγκεκριμένη στις 16 Ιουνίου οπότε ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του. 

Ο κ. Λοβέρδος πυκνώνει καθημερινά τις επαφές του με κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, συνδικαλιστές και αυτοδιοικητικούς του χώρου που τον στηρίζουν, και έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα επισκέψεων σε όλη την Ελλάδα και συζητήσεων για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του Κινήματος με τον ίδιο στη θέση του προέδρου, πλήττοντας τη Φώφη Γεννηματά στην «αχίλλειο πτέρνα» της που είναι η εκλογική και δημοσκοπική στασιμότητα σε μονοψήφια ποσοστά. 

Για να το επιτύχει, ανακηρύσσει «υπαρξιακό αντίπαλο» τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στέλνει το μήνυμα ότι ένα κόμμα θα κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά ως βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, κι αυτό θα είναι ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. 

Αυτή του η τοποθέτηση έχει επιτρέψει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους να τον χαρακτηρίζουν ως τον υποψήφιο που «θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη», ενώ οι υποστηρικτές του λένε το ακριβώς αντίθετο: 

Ότι η πλατφόρμα Λοβέρδου εμποδίζει τον Μητσοτάκη να διεισδύσει στον χώρο του Κέντρου. Ταυτόχρονα ο κ. Λοβέρδος θέλει να γίνει ο κήρυκας της «αλλαγής» στο κόμμα του, καθώς συχνά στις συζητήσεις του λέει πως όλο και περισσότεροι πολίτες που βρίσκονται κοντά στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ζητούν να αλλάξει η ηγεσία, ανεξαρτήτως του ποιον υποψήφιο τελικά θα ψηφίσουν.

Το κεντρικό σύνθημα του Ανδρέα Λοβέρδου, ωστόσο, που χρησιμοποιεί -παρενθετικά, στη ρύμη του λόγου του- είναι «μαχαιριά» στη Φώφη Γεννηματά, καθώς ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει συνεχώς το «Μπορώ καλύτερα». Από ποιον, ή μάλλον από ποιαν μπορεί καλύτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, είναι ένα ερώτημα με αυτονόητη απάντηση.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ωρα για Αλλαγή

Στα μέσα Ιουλίου και με μια συνέντευξή το στο «Βήμα» ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει και πάλι -όπως έκανε και στις εκλογές του 2017- την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. 

Οι κινήσεις του είναι προσεκτικές και οι ως τώρα δημόσιες εμφανίσεις του είναι περιορισμένες. Ωστόσο υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός για την εξέλιξη της προεκλογικής του εκστρατείας και ήδη τα στελέχη που τον στηρίζουν έχουν ξεκινήσει συστηματική δουλειά στις τοπικές κοινωνίες, τα συνδικαλιστικά σωματεία και τις κομματικές οργανώσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προβάλλει από τη μια μεριά την ευρωπαϊκή του εμπειρία και από την άλλη την κομματική του προϊστορία, ενώ ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα με το οποίο συνδέει την υποψηφιότητά του θέτει «την επανένωση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» -η οποία επανένωση θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ηγεμονία. 


Το επιτελείο του χρεώνει την εκλογική στασιμότητα στη Φώφη Γεννηματά, ενώ ο ίδιος προσθέτει ότι οι σημερινές πολιτικές συνθήκες κάνουν ρεαλιστική προοπτική την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην έκφραση του κύριου μέρους των μη προνομιούχων, όπως είχε συμβεί στις πρώτες τρεις μεταπολιτευτικές δεκαετίες. 

Ουσιαστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης φιλοδοξεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, όπως λένε στελέχη που τον πιστεύουν και θα τον ψηφίσουν. Τέλος, επιστρατεύει και το νεαρό της ηλικίας του, καθώς στο σύνθημα της «αλλαγής» εντάσσει και το πέρασμα του κόμματος στα χέρια της νεότερης γενιάς, την οποία, βέβαια, αυτός εκπροσωπεί μεταξύ των υποψηφίων.

Καστανίδης: Δεν μας ταιριάζει η κατήφεια του ισχνού παρόντος

Μόλις την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Χάρης Καστανίδης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στενός πολιτικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου φιλοδοξεί να κινητοποιήσει πολλούς από τους ανέντακτους σε κομματικά στρατόπεδα σοσιαλιστές πολίτες που έχουν εγκαταλείψει το ΚΙΝΑΛ, ώστε να δείξει εμπράκτως, δηλαδή στην κάλπη, τη δυνατότητά του να μεγαλώσει το Κίνημα.

Σύμφωνα με τον Χάρη Καστανίδη, η παράταξη «είναι ανάγκη να ξαναβρεί την ψυχή της, την ταυτότητά της και τον βηματισμό της, να ξαναγίνει μεγάλη, γιατί μόνο έτσι θα βρουν και τον δικό τους βηματισμό προς το μέλλον η Ελλάδα και οι Έλληνες». 

Ισχυρούς δεσμούς στον κομματικό μηχανισμό δεν διαθέτει, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους συνυποψηφίους του, ωστόσο η δυνατότητά του να επηρεάσει τις εξελίξεις θα φανεί από τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα πείσει να έλθουν στις κάλπες, χωρίς να ανήκουν σε κάποιο από τα άλλα τρία στρατόπεδα. 

Πολύ σημαντική για την τελική επίδοση του Χάρη Καστανίδη θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλαδή ο τρόπος και ο βαθμός που θα παρέμβει στην εκλογική μάχη ο πρώην πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου