Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Σε υψηλά δεκαετίας οι διεθνείς τιμές βάμβακος, ράλι εξαγωγών από πλευράς ΗΠΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι διεθνείς τιμές έχουν ανέλθει σε υψηλά δεκαετίας, λόγω και της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ την περίοδο 2020-2021 ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 15 ετών, με 16,4 εκατ. δέματα να έχουν προωθηθεί σε χώρες εκτός ΗΠΑ αυτή την περίοδο.

Η Κίνα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια πέρασε το Βιετνάμ στις εισαγόμενες από τις ΗΠΑ ποσότητες βάμβακος. Συνολικά, οι ΗΠΑ έστειλαν στην Κίνα 5 εκατ. Δέματα, σχεδόν το 1/3 των αμερικανικών εξαγωγών.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στις 8 από τις 10 μεγαλύτερες αγορές της ήταν μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα ρεκόρ αποστολών στις ΗΠΑ έως τον Δεκέμβριο αύξησαν τις συνολικές εξαγωγές, καθώς οι αποστολές της πρώτης σεζόν ενισχύθηκαν από τα υψηλότερα αρχικά αποθέματα. Οι αποστολές ήταν ισχυρές, ειδικά προς την Κίνα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή των ΗΠΑ τη σεζόν 2020-2021 μειώθηκε κατά 5,3 εκατομμύρια δέματα, σε σύγκριση με ένα έτος πριν.

Οι εξαγωγές βάμβακος των ΗΠΑ προς την Κίνα ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας οκταετίας, με τη ζήτηση για βαμβάκι των ΗΠΑ να ωθείται κυρίως από το Κρατικό Αποθεματικό της Κίνας.

Το αμερικανικό βαμβάκι εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90 % των εισαγωγών κρατικών αποθεματικών και σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών της Κίνας το 2020-2021.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ την περίοδο 2020-2021 ήταν οι υψηλότερες της δεκαπενταετίας. Ωστόσο, ρεκόρ κατέγραψαν γενικότερα οι εισαγωγές βάμβακος παγκοσμίως.

Αναφορικά με την τρέχουσα σεζόν (2021-2022), τώρα, το USDA επισημαίνει πως η χρήση του προϊόντος αυξάνει ελαφρώς, λόγω αύξησης της κατανάλωσης σε Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Τουρκία και Βραζιλία, ενώ μειώνεται ελαφρώς στο Βιετνάμ. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι υψηλότερο, ενώ καταγράφονται μεγαλύτερες εξαγωγές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Τουρκία. Οι εισαγωγές του Πακιστάν αυξάνουν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, γράφοντας ρεκόρ.

Όλη αυτή η κατάσταση στις αγορές και το εμπόριο, αντικατοπτρίζεται και στις τιμές που γράφουν υψηλά δεκαετίας. Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση ενισχύει τις τιμές, που αυξήθηκαν 20% μόλις τις 15 τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το USDA, όλο το βαμβάκι που διατέθηκε προς πώληση τον Αύγουστο από το Κρατικό Αποθεματικό της Κίνας εξαντλήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας την ισχυρή ζήτηση για προμήθειες στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.




agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου